eBay maakt in het jaar 2012 een vliegende start door voor het eerste kwartaal resultaten te noteren die hoger uitvallen dan verwacht en met de presentatie van zijn nieuwe strategie waarmee het bedrijf mikt op de mogelijkheden om aankopen te doen via de smartphone.

De winst die in het eerste kwartaal is gehaald steeg met 20% naar 570 miljoen dollar. De omzet kende een stijging van 29% naar 3,28 miljard dollar, in plaats van de 3,15 miljard waarop was gerekend.

"Wij denken dat de innovatie in de handel nu wordt aangevoerd door de technologie en dat de consumenten overgaan tot intelligentere, gemakkelijkere en betere manieren van inkoop", aldus het commentaar van John Donahoe, Algemeen Directeur van de groep, die ook de stand van zaken beschreef van het nieuwe systeem waarmee via een PayPal-rekening op de smartphone in fysieke winkels betaald kan worden. Dit systeem, dat beschikbaar is in bijna 2.000 Home Depot vestigingen in de Verenigde Staten, zal het onderwerp zijn van een marketing campagne in mei-juni. Voorlopig zal het systeem voornamelijk worden gebruikt door de medewerkers van eBay en Home Plus, die bekend zijn met het bestaan ervan, maar binnenkort moet het zich ook uitbreiden naar andere winkels. Bovendien is hiervoor geen nieuwe terminal nodig.

PayPal Here, dat al wordt toegepast in de Verenigde Staten, Canada, Hongkong en Australië, zal volgens de heer Donahoe in het tweede kwartaal op grotere schaal beschikbaar zijn. “Met PayPal Here kunnen winkeliers vrijwel alle soorten betaling, al dan niet online, een voudig met een smartphone accepteren, met inbegrip van credit cards of debit card, cheques en PayPal (…) En dit is nog maar het begin van de mobiele innovatie!”