De Belgische modeketen e5 mode wil zich binnen twee jaar definitief terugtrekken uit Wallonië. Door een te beperkte aanwezigheid bij onze zuiderburen is het volgens het bedrijf onmogelijk om financieel gezond te blijven. Slecht nieuws voor de 41 medewerkers die mogelijk hun job verliezen. 

Het ziet er niet goed uit voor de 12 Waalse winkels van e5 mode. De Belgische kledingketen vindt dat het bedrijf te weinig aanwezig is bij onze zuiderburen om financieel gezond te blijven en heeft daarom besloten om alle Waalse winkels te sluiten. De eerste sluitingen worden verwacht vanaf april en zouden verspreid worden over twee jaar, afhankelijk van de huurcontracten van de winkels. 

Concreet bevinden de 12 getroffen winkels bevinden zich in Anderlues, Aarlen, Aat, Boncelles, Eigenbrakel, Champion, Gerpinnes, Hoei, Jemeppe-Sur-Sambre, Doornik, Verviers en Waver. De huurcontracten van 6 winkels eindigen tussen eind maart 2020 en het einde van deze zomer. “We verwachten om die reden dat de winkels in Boncelles en Verviers als eerste zullen sluiten, gevolgd door Aat, Eigenbrakel, Doornik en Jemeppe-sur-Sambre”, voegt de topman er nog aan toe. De huurcontracten van de andere winkels lopen nog langer. De laatste winkel zou naar alle waarschijnlijkheid pas volgend jaar zijn deuren sluiten.

“Ik stel vast dat ons aanbod is afgestemd op een Vlaams publiek, en onvoldoende op het Waalse publiek", verklaart CEO Frédéric Helderweirt. "In de Waalse markt wordt het gamma van e5 mode gezien als kleding die niet voor elke dag is. In Vlaanderen is dat helemaal anders. Daarenboven hebben we met 12 winkels onvoldoende schaal om de hele infrastructuur en marketing die een kledingketen nu eenmaal nodig heeft, te kunnen dragen. Dat zijn de voornaamste redenen waarom onze Waalse winkels niet rendabel zijn. Het heeft geen zin om deze situatie in stand te houden, dus hebben we de intentie ons te concentreren op onze Vlaamse winkels en de huurcontracten van de Waalse winkels niet te verlengen. Op termijn verwachten we deze winkels te sluiten. Uiteraard blijft onze webshop wel beschikbaar in beide landstalen, om onze Waalse klanten te bedienen.”

“Ik ben pas eigenaar geworden van e5 mode", vervolgt hij. "De strategie die ik voor ogen heb voor het bedrijf omvat een groter accent op online verkoop, naast andere investeringen zoals bijvoorbeeld in nieuwe technologieën in retail. Dit in combinatie met verdere investeringen in de huidige winkels, zoals de verbouwingen die we momenteel uitvoeren in onze e5 mode-winkels in Bree en Maldegem. De voorwaarde is natuurlijk dat deze winkels winstgevend zijn en dus geen continue financiering vragen. Dat is een gezonde business strategie.”

41 jobs bedreigd

De sluitingen betekenen echter slecht nieuws voor de 41 vaste medewerkers. Zij dreigen immers hun job te verliezen. e5 mode benadrukt dat het de gesprekken met de vakbonden en medewerkers zal opstarten om iedere specifieke tewerkstellingssituatie te bekijken. Wordt vervolgd...