Uit de 600 ingezonden projecten selecteerde AB InBev 21 start-ups die mogen deelnemen aan zijn “100+ Accelerator” programma. Onder hen twee Belgische bedrijven: Do Eat en Pure Value. Elke start-up krijgt een financiële ondersteuning van maximum 100.000 dollar.

Uit de 600 ingezonden projecten selecteerde AB InBev 21 start-ups om deel te nemen aan zijn “100+ Accelerator” programma. Via dat programma investeert de biergigant in bedrijven die zich inzetten voor het milieu. Onder hen vinden we ook de Belgische bedrijven Do Eat, producent van eetbare verpakkingen op basis van aardappelen en graanresten, en Pure Value, dat werkt aan duurzamere displays voor supermarkten. Alle 21 start-ups krijgen een financiële ondersteuning die kan oplopen tot 100.000 dollar.

Eetbare verpakkingen van graanresten en duurzame displays

Do Eat, opgestart door Hélène Hoyois en Thibaut Gilquin in 2012, maakt verpakkingen die je kunt eten op basis van aardappelen en graanresten. De jonge ondernemers startten met kleine aperoschaaltjes en willen nu ook grotere verpakkingen maken en daarvoor beroep doen op zowel de kennis als de graanresten van brouwer AB InBev.

Pure Value, onder leiding van Geert Marivoet en Bram Van Schijndel , werkt aan duurzamere displays voor supermarkten, waarbij het hoofddoel is 85% karton te besparen. AB InBev deed eerder al een pilootproject met de Proteus-displays van Pure Value in Nederland en zal de start-up nu persoonlijk begeleiden en ondersteunen met de nodige technische expertise, netwerk advies en het lean organiseren van hun onderneming.

21 finalisten

AB InBev selecteerde in totaal 21 finalisten uit 12 landen en 5 continenten. Elke start-up zal ter waarde van maximaal 100.000 dollar ondersteuning kunnen ontvangen en krijgen in 2019 de mogelijkheid hun project te pitchen bij 250 AB InBev managers en een extern publiek voor extra ondersteuning.

De 21 finalisten zijn:

  1. AcuaCare (het omvormen van modder afkomstig van zuiveringsstation tot biomest)
  2. BanQu (blockchain om de prestatie van kleine boerderijen te versterken)
  3. Baswood (de voorbehandeling van industrieel afvalwater - minder energieverbruik)
  4. Desolenator (waterzuivering dankzij zonne-energie)
  5. Do Eat (eetbare en duurzame verpakkingen)
  6. Earthly Labs (het eerste en enige plug-and-play systeem om CO2 op te vangen en te recycleren)
  7. Eco-V (belangrijke oplossingen voor energie-efficiëntie en technologie voor waterverwarming)
  8. EW Tech (milieuvriendelijke vervanging van bijtende soda voor ‘CIP’-reinigingen)
  9. Kisan Hub (informatieplatform voor gewassen om de supply chain van gewassen en veldonderzoek te managen)
  10. Majik Water (het creëren van drinkwater op basis van lucht)
  11. Microlyze (toestel, gekoppeld aan de smartphone, dat de waterkwaliteit in real time meet)
  12. Molecoola (recyclage logistiek door de consument en duurzame opleidingen)
  13. OpenWater (behandeling van vuil water)
  14. Pure Value (duurzame en herbruikbare displays)
  15. Rise (bloem op basis van gerecupereerd graan)
  16. RSU (technologie die het recyclageafval omzet in zuivere energie)
  17. Shanghai Lontri Energy Saving Company (licht als milieuvriendelijke dienstenplatform voor toestellen en energie in werking)
  18. Shanghai Yushuo Energy (opslag van elektrochemische energie)
  19. Smarthop (autonoom instrument voor truckers om hun lading te plannen, op te zoeken en te boeken)
  20. Tampec (logistiek recycling oplossingen)
  21. Verqor (Maatschappelijk financieel bedrijf)

Doel

Het “100+ Accelerator” programma zal de start-ups helpen met tools, resources en contacten en zal bovendien helpen om de oplossingen die zij aandragen bekend te maken bij de AB InBev business en partners.

“We zijn opgetogen om met al deze innovatieve start-ups samen te werken. Net omdat we samen meer kunnen dan alleen. Na het lezen van het UN klimaat rapport de laatste week, is het duidelijk dat we allemaal nog sneller vooruit moeten gaan om een duurzame toekomst voor onze planeet te verzekeren. We willen ons wereldwijd bereik en kennis inzetten om vooruitgang te boeken richting de SDGs van de VN en onze eigen 2025 Duurzaamheidsdoelstellingen”, verklaart Carlos Brito, CEO van AB InBev.

 Investering in start-ups deel van visie AB InBev

Met de investering in start-ups zet AB InBev een volgende stap om haar ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen voor een betere en schone wereld. Zo wil AB InBev onder meer dat in 2025 alle verpakkingen voor 100% bestaan uit volledig of grotendeels gerecycled materiaal. Ook wil de bierbrouwer in 2025 alleen nog maar energie inkopen uit volledig hernieuwbare bronnen en 25% CO2-reductie realiseren in haar gehele keten, onder meer door gebruik van minder verpakkingsmateriaal en groen transport.

De lancering van het “100+ Accelerator” programma vond vorig week plaats in New York.