DS Smith Plc had afgelopen september zijn intentie bekend gemaakt om aankopen te doen in de verpakkingssector. Nu wil de groep tot de aanval overgaan door de overname van de Verpakkingsdivisie (SCA Packaging) van het Zweedse Svenska Cellulosa Aktiebolaget met uitzondering van de kraftlinerfabrieken voor een nettoprijs van 1,6 miljard euro. De operatie zou in de loop van het tweede kwartaal van 2012 kunnen worden afgerond. Deze aankoop moet gefinancierd worden met bestaande en nieuwe schulden en een verhoging van het aandelenvermogen.

"Met deze aankoop zouden de strategie van DS Smith en de geslaagde overname van Otor worden geconsolideerd. Het feit dat we daardoor de leidende onderneming op gerecycleerd verpakkingsgebied worden, biedt ons een uitzonderlijke gelegenheid om toegevoegde waarde voor de aandeelhouders te creëren. Ons bedrijf zal daardoor in staat zijn te innoveren en de serviceverlening aan ons solide en groeiende FMCG-klantenbestand kunnen verbeteren", verklaart Mile Roberts, CEO de DS Smith.

SCA Packaging wordt nu in Europa als een na grootste leverancier van verpakkingen en golfkarton gepresenteerd. Bij deze divisie werken zijn bijna 13.500 mensen.

Dankzij deze overeenkomst heeft DS Smith bovendien toegang tot talrijke Europese markten, waaronder Duitsland, Nederland, Zweden en Polen. In Frankrijk en Groot-Brittannië is de groep is de grootste in zijn sector. DS Smith produceert namelijk gerecycleerde verpakkingen voor enkele zeer grote bedrijven (Kraft, Danone, Procter & Gamble, enz.)

Analisten menen dat het om een gedurfde overeenkomst gaat. De financiële holding in New-York, JP Morgan, heeft het historische aspect van de transactie onderstreept.