In scheepvaart kringen doen sterke geruchten de ronde volgens dewelke de Duitse rederij Hamburg Süd in de etalage staat. Pittig detail: deze rederij is het grootste onderdeel van het Dr Oetker concern. De familie Oetker zou er 5 miljard euro voor willen.

De groep Dr Oetker bestaat inderdaad niet alleen uit activiteiten in de bakpoeders, de desserten, de pizza’s en andere eetwaren, maar ook uit een rederij, een brouwerij, een bank, een uitgeverij, enkele hotels en dergelijke meer. Niet de bekende bakkerij- en voedingsproducten zorgen voor de grootste omzet van de groep, maar de lijnvaartactiviteiten. Ze waren in 2016 goed voor meer dan de helft van de totale groepsomzet van 12,2 miljard euro. Hamburg Süd, de rederij van de Dr Oetker-groep, behoort tot de wereldwijde Top 10 en heeft 189 schepen in de vloot.

 

Familie ruziet

Deze week zou de raad van bestuur van de familiale groep moeten beslissen of de rederij wordt verkocht, wat een van de vooraanstaande leden van de familie, Alfred Oetker (49) al langer voorstelt. Binnen de familie wil de voorzitter van de adviesraad, August Oetker, daar echter niet over spreken. Het lijkt er echter nu op dat de rederij wordt verkocht, mogelijk aan de wereldwijde nummer 1 Maersk.

De reden van de verkoop ligt niet in de intentie om geld vrij te maken voor massieve investeringen in de bakkerijproducten, maar in het feit dat Hamburg Süd de boot heeft gemist van de fusies en acquisities. De lijnvaart zit in een diepe crisis en Hamburg Süd heeft niet genoeg schaalgrootte om die te trosteren. Ook heeft ze geen goede alliantiesmet andere rederijen kunnen sluiten.

 

5 miljard

Hoeveel de groep binnenrijft indien de rederij wordt verkocht, is niet geweten. Volgens geruchten in de markt zou de familie 5 miljard euro in cash vragen. Zelfs als het minder wordt, krijgt de groep een enorme stapel munitie om zelf op overnamepad te gaan.