Koffieproducent D.E. Master Blenders (Douwe Egberts) en de koffieactiviteiten van voedingsconcern Mondelez (Jacobs, Carte Noir) gaan fuseren. Dat hebben de twee bedrijven zelf bekend gemaakt. Het gefuseerde bedrijf gaat Jacobs Douwe Egberts heten.

Concreet neemt D.E. Master Blenders de koffieactiviteiten van zijn Amerikaanse branchegenoot Mondelez over, die gekend is van merken als Jacobs en Carte Noire. Mondelez krijgt daarvoor 5 miljard dollar in contanten en zal daarnaast een belang van 49% houden in het fusiebedrijf. De overige 51 procent komt in handen van de Duitse investeerder J.A. Benckiser (JAB), die Douwe Egberts (voluit DE Master Blenders 1753) vorig jaar van de beurs haalde. DE-topman Bart Becht komt aan het hoofd te staan van het nieuwe bedrijf, dat de naam Jacobs Douwe Egberts krijgt en in Nederland gevestigd zal zijn.

Voor de werkgelegenheid heeft de fusie volgens een woordvoerder geen gevolgen. De activiteiten van de twee bedrijven zouden elkaar eerder aanvullen dan overlappen, klinkt het.