De concentratiebeweging in de retail- en koellogistiek in België zet zich onverminderd door. Na de acquisitie van Forlog/Vegetra eind vorig jaar, heeft Distrilog nu ook Colfidis uit Londerzeel overgenomen.

Colfridis, geboren in 2011 uit de samenvoeging van Disor, Frisor en Coldstar, is gespecialiseerd in de logistiek van temperatuurgevoelige producten (diepgevroren en gekoeld) zoals voeding, chocolade, ‘bake off’ en petfood. Daarnaast bouwde het bedrijf een sterke reputatie op in zowel pharma als e-commerce. Het haalde in 2015 een omzet van 57 miljoen euro en beschikt over zeven magazijnen met een totaaloppervlakte van 90.000m² een vloot van een vijftigtal vrachtwagens. De klanten situeren zich voornamelijk in de retail en in de voedingssector.

De transport- en logistieke activiteiten worden nu overgenomen door het familiebedrijf Distrilog uit Willebroek, dat eveneens op de retailsector in de Benelux focust. De logistieke gebouwen worden door de vastgoedgroep WDP overgenomen. Vorig jaar nam Distrilog ook al Speed-colli en Forlog/Vegetra over. De nieuwe acquisitie brengt de totale omzet van Distrilog op 172 miljoen euro op jaarbasis.

Retaillogistiek

De afgelopen jaren heeft Distrilog zich sterk ingezet ontwikkeld in de retaillogistiek. Door in 2013 droge voeding toe te voegen aan het dienstenpakket groeide dit segment uit tot 40% van de totale omzet. Andere specialisaties zijn onder andere de ‘chemical consumables’, FMCG en de doe-het-zelfartikelen. Dankzij de overname van Colfridis verstevigt Distrilog zijn aanwezigheid in de verslogistiek en kan het uitbreiden naar de pharma en de e-commerce, waarin het bedrijf nog niet actief was.

“Enerzijds is er dus een duidelijke integratie tussen bestaande klanten van Colfridis en Distrilog; anderzijds opent deze overname perspectieven in nieuwe markten. Na enkele overnames gericht op de uitbreiding van het bestaande pakket, gaat het nu voornamelijk om een structurele verbreding van de kerncompetenties,” zegt Bryan Beutels, sales director van Distrilog. “Aangezien zowel de dienstverlening als bestaande klanten nauw aansluiten bij die van groep, zal Colfridis op termijn geïntegreerd worden. Zoals steeds in een overname gaan we voor een getemporiseerde integratie waarbij stabiliteit voor onze klanten primeert. In deze strategie kijken we eerst naar operationele integraties met een laag risico, om vervolgens ‘overhead’ te integreren,” aldus Beutels nog.

Volgens hem vraagt de retailsector naar partijen die kwaliteit kunnen bieden doorheen de hele keten, ongeacht de benodigde temperatuur of modaliteiten. “Voor ons is deze integratie een onmiddellijke versterking met nog voldoende groeipotentieel. We zullen dus nog meer dan ooit de gehele supply chain kunnen verzorgen vanaf productie tot eindklant,” zegt hij.

Concentratie

Deze overname is het zoveelste bewijs dat in de Benelux een concentratiebeweging in de retaillogistiek aan de gang is. Ook in de verslogistiek, een sector die er nauw bij aanleunt, is deze beweging aan het versnellen. In Nederland is deze beweging al langer aan de gang, maar in België is deze pas sinds een tweetal jaren echt voelbaar. Zo is onder andere European Food Transport (EFT) gekocht door het Nederlandse Bakker Logistiek, drankenspecialist Verbessem Transport door JostGroup (die al Supertransport van Carrefour had overgenomen), de fresh-activiteiten van XPO (ex-Norbert Dentressangle) en Cardon Logistique uit Doornik door TDL, Eurobrokers door het Nedcargo Logistics of nog JAVA Foodservice en Freshtrans door het eveneens Nederlandse Sligro Food Group. De komende weken en maanden zijn nog meer overnames in de transport en de logistiek van food- en FMCG-goederen te verwachten.