De fruit- en groenteverkoper Greenyard wil de schulden achter zich laten door nauwer samen te werken met supermarkten. Bij Delhaize zullen de groenten en fruit bijna uitsluitend van het bedrijf afkomstig zijn.

Greenyard heeft van de banken tot eind volgend jaar de tijd gekregen om zijn schulden weg te werken. Dat moet door zwaar in de kosten te snijden, maar ook door heel nauw samen te werken met Delhaize. Tot voor kort kocht Delhaize maar weinig bij Greenyard, maar binnenkort komt 80 procent van alle fruit in de 140 grote Delhaize-winkels hier vandaan. Ook veel van de 660 zelfstandige Delhaizes zullen zich aansluiten, maakt de keten zich sterk, zo meldt De Tijd. “Wat de samenwerking ons concreet oplevert? Dat de groenten en het fruit in onze winkels veel verser zullen zijn”, zegt Dieter De Waegeneer, de operationeel directeur van Delhaize, in de krant. “We werken efficiënter en daarom raken groenten en fruit veel sneller van de teler naar de winkel.” 

Belangrijk is vooral dat Greenyard zich met Delhaize van een nieuwe klant en daardoor meer stabiele inkomsten verzekert. Beide bedrijven maken zich sterk dat ze door de samenwerking zowel in winst als omzet zullen groeien. Delhaize is niet de enige supermarktketen waarmee Greenyard in het voorbije jaar een nauwere samenwerking afgesloten heeft. Het concern sloot ook al een samenwerking af met Duitslands grootste supermarktketen REWE en bij het Britse Tesco levert Greenyard alle diepvriesgroenten. De samenwerking met Delhaizes zusterketen Albert Heijn werd verlengd. Ook met Carrefour België sloot Greenyard een nieuwe samenwerking.