Winkelketen Delhaize heeft de samenwerking met het varkensslachthuis in Tielt met onmiddellijke ingang stopgezet. Dit nadat beelden opdoken van dierenrechtenorganisatie Animal Rights waarbij varkens zeer slecht worden behandeld.

 “Dierenwelzijn is voor ons een prioriteit bij het afsluiten van contracten. Als dat niet gerespecteerd wordt, dan is dat voor ons onaanvaardbaar,” meldt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize aan Belga. Delhaize, een belangrijke afnemer van het varkensslachthuis, zette de samenwerking met het slachthuis dan ook direct stop. Voor de stopzetting verkocht de supermarkt het vlees onder het label ‘Beter voor iedereen.’

Woensdag verschenen er undercoverbeelden van Animal Rights in het varkensslachthuis in Tielt. De beelden toonden varkens die zeer slecht behandeld werden. In het filmpje worden varkens geschopt en geslagen. De kreupele dieren worden hardhandig aan de oren getrokken of met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept. Ook is te zien hoe dieren bij bewustzijn gekeeld worden, nochtans is het wettelijk verplicht om dieren te verdoven tijdens het slachten.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet via Twitter weten dat hij geschokt is. “Weerzinwekkend, ik trek alvast de vergunning van de dierenbeulen in.” De inspectie maakt intussen een dossier op dat minister Weyts met de beelden zal overmaken aan het parket. Thomas De Roover, de CEO van het slachthuis liet weten dat hij geschrokken was door de beelden. Maatregelen zullen direct getrokken worden. Het slachthuis ligt nu tijdelijk (?) stil.