Nadat de Britse en Duitse filialen eerder deze week het faillissement aanvroegen, ziet ook de Franse dochteronderneming van The Body Shop, die ook instaat voor de activiteiten in de Benelux, donkere wolken boven haar hoofd hangen. Zo meldt LSA .

Flashback. Vorig jaar in augustus vernamen we dat de Braziliaanse cosmeticagigant Natura & Co, die The Body Shop in 2017 voor 1 miljard euro van L'Oréal had gekocht, klaar was om het van de hand te doen. In november ging de deal door en kocht het Duitse investeringsfonds Aurelius Group het merk voor 'slechts' ongeveer 254 miljoen dollar. Het doel was om "The Body Shop nieuw leven in te blazen en te helpen met het succesvol afronden van het volgende hoofdstuk". Begin februari van dit jaar kondigde de Aurelius Group echter de verkoop aan van de meeste activiteiten van The Body Shop op het Europese vasteland en in delen van Azië aan een niet nader genoemd “internationaal familiekantoor”. Voor de rest waren er geen andere details. Volgens het Franse tijdschrift LSA maakte de dochteronderneming van de keten in Frankrijk, die ook toezicht houdt op de activiteiten in de Benelux, geen deel uit van de deal.

De zaken kwamen deze week in een stroomversnelling toen Sky News op maandag aankondigde dat het Britse filiaal van The Body Shop waarschijnlijk onder curatele zou worden geplaatst. De vrees werd de volgende dag bevestigd voor de 2.200 werknemers en 200 winkels van het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk, toen de directie van The Body Shop het adviesbureau FRP aanstelde om de faillissementsaanvraag en herstructurering in goede banen te leiden. Een procedure die enkel betrekking heeft op de winkels van de keten, niet op het hele wereldwijde netwerk. Dit weerhield de Duitse dochteronderneming, die blijkbaar deel uitmaakte van de deal met het discrete "internationale familiekantoor", er echter niet van om de volgende dag het faillissement aan te vragen, zoals het dagblad Bild meldde. In Duitsland heeft het merk ongeveer zestig verkooppunten en meer dan 300 mensen in dienst.

Deze vrijdagochtend gooide LSA opnieuw roet in het eten voor The Body Shop door te melden dat de situatie bij de Franse dochteronderneming steeds zorgwekkender werd. "Frankrijk heeft geen informatie over zijn toekomst (en) alle contact met het Britse moederbedrijf lijkt te zijn verbroken", schrijft het dagblad, dat stelt dat het het Franse arbeidsrecht was dat de overname van het filiaal, vermoedelijk door de groep die Alma24 zou heten, deed mislukken. Tot overmaat van ramp is de website van The Body Shop in Frankrijk, en ook in België, om onderhoudsredenen onbereikbaar. De keten heeft ongeveer twintig winkels in Frankrijk.