Danone kondigt de officiële opening van haar nieuwe Nutricia Cuijk-fabriek in Noord-Brabant aan. De openingsceremonie, die gisteren plaatsvond, markeert de voltooiing van een driejarig traject naar een ultramoderne, duurzame zero waste fabriek.

Op 25 maart 2019 opende Danone haar nieuwe Nutricia Cuijk-fabriek in Noord-Brabant. Er was maar liefst drie jaar nodig om deze ultramoderne, duurzame zero waste fabriek op punt te zetten. De fabriek produceert voornamelijk gespecialiseerde babyvoeding voor baby’s met specifieke voedingsbehoeften als gevolg van bijvoorbeeld koemelkallergie, maar focust daarnaast ook op gewone babyvoeding. Ook Nutricia’s babyvoeding die op de Belgische markt verkrijgbaar is, wordt in Cuijk geproduceerd.

Investering van 240 miljoen euro

Danone’s investering van 240 miljoen euro in Nutricia Cuijk is de grootste internationale investering in een Greenfield locatie in Noord-Brabant in de afgelopen tien jaar. “Bij Danone geloven we dat de gezondheid van mens en planeet nauw met elkaar verbonden zijn, zoals verwoord in onze visie ‘One Planet. One Health’. Onze nieuwe Nutricia Cuijk-fabriek is een belangrijke investering die bijdraagt aan het waarmaken van die visie. In deze fabriek maken we voeding voor kwetsbare baby’s; maar doen we er ook alles aan om een gezonde planeet te waarborgen voor toekomstige generaties”, verklaart Véronique Penchienati-Bosetta, Executive Vice President, Danone Specialized Nutrition. 

Groeiende vraag

De nieuwe Nutricia Cuijk-fabriek is op maat gebouwd voor verdere expansie van Danone’s range aan gespecialiseerde babyvoedingsproducten voor kindjes met specifieke gezondheidsbehoeftes.

De wereldwijde prevalentie van allergieën is bijvoorbeeld stijgende en ongeveer 2-5% van baby’s ontwikkelt een koemelkallergie in hun eerste levensjaar. “Het gespecialiseerde productieproces in de Nutricia Cuijk fabriek maakt het mogelijk om dieetvoeding voor medisch gebruik te maken van gehydrolyseerd koemelkeiwit geschikt voor kindjes met een koemelkallergie”, verklaart Danone.

De productiecapaciteit verdubbelt

De nieuwe Nutricia Cuijk-fabriek vervangt de oudere fabriek in Cuijk, die het bedrijf geleidelijk zal uitfaseren. “De nieuwe fabriek gebruikt geavanceerde duurzaamheidstechnologie gecombineerd met efficiënte productieprocessen om te zorgen dat het verbruik van water en energie alsmede CO2-uitstoot tot een minimum beperkt worden”, benadrukt de groep.

Als de fabriek volledig operationeel is, is de productiecapaciteit verdubbeld ten opzichte van de oude fabriek. En toch wordt in het productieproces van de nieuwe fabriek 60% minder water en 25% minder energie verbruikt en wordt er 50% minder CO2 uitgestoten. Om de CO2-voetafdruk nog verder te verminderen maakt Nutricia Cuijk gebruik van 100% hernieuwbare elektriciteit.

Danone wil haar CO2-voetafdruk ook in breder opzicht verminderen. Daarom gebruikt Nutricia Cuijk exclusief zuivel ingrediënten uit West-Europa – de regio met de laagste CO2-uitstoot van zuivelproductie ter wereld. Nutricia Cuijk omarmt verder de principes van de circulaire economie – 100% van het fabrieksafval wordt verzameld voor hergebruik, inclusief al het verpakkingsafval.