De online verkoop op Cyber Monday in de Verenigde Staten groeide dit jaar tot 7,9 miljard dollar. Dat maakt van deze koopjesdag de grootste online verkoopdag ooit in het land. Ook de verkoop via smartphones haalde met meer dan 2 miljard dollar een record. Nog een opvallende trend is het grote succes van ‘Buy Online, Pickup In-Store’. Dat blijkt uit de gegevens van Adobe Analytics.

Cyber Monday, dat volgt op Black Friday, zet in de Verenigde Staten de start in van de kerstverkoop bij online winkels. In tegenstelling tot Black Friday, waar consumenten hoge kortingen kunnen verwachten in fysieke winkels (en in toenemende mate webwinkels), is Cyber Monday zuiver een online event.

Met bijna 8 miljard dollar is de online verkoop op Cyber Monday met 19,7% gegroeid tegenover dezelfde dag in 2017. Op Thanksgiving Day en Black Friday was de procentuele groei zelfs nog groter, met respectievelijk +28% tot 3,7 miljard en +23,6% tot 6,2 miljard. Zaterdag 24 en zondag 25 november waren eveneens topdagen voor de verkoop. Met 6,4 miljard (+25%) is een nieuw weekendrecord gevestigd.

Buy Online, Pickup In-Store

Buy Online, Pickup In-Store groeide dit jaar met maar liefst 50%. Volgens Adobe Analytics wijst dat op een steeds meer uitgesproken versmelting van de online- en offline-ervaring. Online retailers met fysieke winkels noteerden 28% meer bestellingen dan in 2017.

Record voor mobiel

Maar vooral de sprong die de smartphone maakte als kanaal om online te shoppen, is opvallend. Meer dan de helft van de bezoeken (51,4%) aan de webshops kwamen op Cyber Monday van mobiele apparaten (43,6% smartphones en 7,8% van tablets). De omzet die ze genereerden was 2,1 miljard dollar, of 48,1% meer dan de 1,4 miljard in 2017. Dat wijst er echter ook op dat de waarde van de producten die op mobiele apparaten besteld werden, nog steeds aanzienlijk kleiner is dan die op PC en laptop.

De meest verkochte producten op Cyber Monday waren onder andere Nintendo Switch spelconsoles, LG TV’s, drones, Dell laptops en Amazon Echo-toestellen.

Ook Amazon meldde dat Cyber Monday een absolute recorddag was. Maar een bedrag noemt de webshopgigant niet, zodat men niet kan zien wat diens marktaandeel was.