Colruyt Group gaat dit voorjaar verschillende nieuwe elektrische voertuigen introduceren op de Belgische wegen, namelijk een 44-ton elektrische truck en 5 elektrische gekoelde vrachtwagens. Voor dit project bundelde de groep de krachten met VLAIO.

In de komende weken zal Colruyt Group een 44-ton elektrische truck in gebruik nemen, waarmee het bedrijf stille leveringen kan doen. Daarnaast investeerde Solucious, de online voedingsgroothandel van Colruyt Group, eind vorig jaar als eerste foodservicebedrijf van België in vijf elektrische, gekoelde vrachtwagens, die eveneens binnenkort op de weg te vinden zullen zijn. Volgens de groep is de ingebruikname van de elektrische voertuigen een concreet bewijs dat Colruyt Group stappen onderneemt binnen de Brusselse Green Deal ‘Emissiearme stadslogistiek’, die op 19 april 2023 werd ondertekend. Ze voegt er ook aan toe dat dit een belangrijke stap is in de verwezenlijking van zijn klimaatdoelstelling om tegen 2035 zijn emissies in zijn hele goederenvervoersketen tot nul te herleiden. “Een half jaar na de aankondiging van onze ambitie zijn onze inspanningen al zichtbaar op de baan en daar zijn we natuurlijk trots op”, reageert Frederik Muylaert, divisiemanager transport bij Colruyt Group. “We hopen met de ingebruikname van deze elektrische vrachtwagens een inspiratie te vormen voor de rest van de sector. We voorzien zelf de nodige laadpunten, maar hopen dat door met deze voertuigen de baan op te gaan, we ook de nood aan meer publieke laadinfrastructuur duidelijk maken. We geloven sterk in een ecosysteem met al onze partners en de overheid waarin we samen een zero-emissietoekomst mogelijk kunnen maken.”

Het project, dat mogelijk werd gemaakt met de steun van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen), is ook het resultaat van partnerships met Scania en Volvo, twee leveranciers waarmee het al jaren samenwerkt. Volvo leverde een Volvo FM Electric 44-ton truck en drie Volvo FE Electric gekoelde bakwagens aan. Scania voorzag dan weer twee Scania P230 gekoelde bakwagens. De 44-ton elektrische truck zal worden ingezet voor de verdeling van goederen tussen de distributiecentra en de winkels van Colruyt Group in België. De gekoelde vrachtwagens zijn dan weer aangekocht om de professionele klanten van Solucious te bevoorraden, zoals ziekenhuizen, horecazaken en bedrijven in de Brusselse binnenstad.