Coca-Cola dompelt zich ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten helemaal onder in de warme kerstsfeer, met de terugkeer van de iconische Kerstman. Deze visuals zullen worden verspreid via een uitgebreide mediacampagne die op verschillende manieren vorm zal krijgen, zowel in de winkels als op het internet.

Zoals elk jaar sluit Coca-Cola zich aan bij de gezellige huiselijke warmte die traditioneel heerst tijdens de feestdagen. “De eindejaarsperiode vormt een zeer belangrijk moment voor onze klanten en ons merk, dus wilden we ze dit keer in de kijker zetten met een brede, impactvolle campagne”, zegt Sabrina Pradera, environment marketing manager bij Coca-Cola Europacific Partners. De actie draait rond fijne momenten die in gezelschap worden doorgebracht en natuurlijk ook de terugkeer van de legendarische Kerstman en de alomtegenwoordige kerstversiering. “De eindejaarsfeesten worden gekenmerkt door somptueuze etentjes en vieringen die doorgaan met de familie en vrienden, en daarbij willen we ook het merk Coca-Cola een plaats geven.” Deze communicatie zal uiteraard te zien zijn op alle verpakkingsformaten (blikjes en flessen) en het gehele assortiment (Coca-Cola Original Taste en Coca-Cola Zero Sugar), via een kerstmanvisual op de blikjes en flessen en kerstversieringen op de multipacks. Wat de winkels betreft zal elke keten en winkelmanager gebruik kunnen maken van instore-materiaal met mooi verzorgde kerstvisuals die speciaal voor de gelegenheid zijn ontworpen: palletdecoraties, waaronder een kartonnen versie van de Coca-Cola-kersttruck, kerstboomvormige displays en versiering in de rekken. “Natuurlijk ondersteunen we deze aanwezigheid in de winkels met een bredere mediacampagne, waaronder tv, bioscoop, sociale netwerken, influencers en YouTube, evenals straatposters”, voegt Sabrina Pradera er nog aan toe. “Of consumenten nu over straat lopen, thuis zijn of een verkooppunt bezoeken, ze zullen zeker in aanraking komen met onze kerstactie. Daarmee accentueren we het grote belang dat onze klanten aan deze periode hechten.”

Coca-Cola display, truck
©

Coca-Cola

‘‘Shoppers associëren Coca-Cola met de feestdagen’’

Naast deze actie in de fysieke winkels en via de verschillende media, heeft Coca-Cola in samenwerking met de meeste Belgische winkelketens ook een promotioneel activatieplan gepland. “Er zullen onder meer online acties en posters, gerichte nieuwsbrieven, pushberichten en magazine inserts zijn”, merkt Sabrina Pradera op. “Tijdens eerdere campagnes die we gedurende deze periode hebben gevoerd, hebben we bij de nationale promoties en de kerstcampagne een volumestijging van meer dan 60% gezien. We constateren ook een toename van de aankoopintentie door middel van de juiste contactpunten en het juiste POS-materiaal binnen en buiten de schappen. We beschikken in dit verband over veel gegevens die we kunnen gebruiken om onze strategie te optimaliseren.” Het mag duidelijk zijn dat deze promotieactie het hoogtepunt van het jaar is voor het merk Coca-Cola. “De NielsenIQ-cijfers bevestigen dat het jaareinde de belangrijkste periode is voor de categorie sparkling soft drinks. Binnen deze categorie zien we een sterke stijging van het aandeel van het colasegment, dat in marktaandeel is gestegen van 67% naar 70% wat betreft omzet. In de retail blijft 80% van de shoppers trouw aan Coca-Cola, dat een merk is dat ze sterk associëren met de feestdagen.” Het activatieplan dat ter gelegenheid van deze campagne wordt uitgerold zal de verkoop in de winkels zeker stimuleren.

Coca-Cola
©

Coca-Cola

Campagnes georganiseerd op belangrijke momenten

Deze actie rond de eindejaarsfeesten is in zekere zin het sluitstuk van een communicatieplan dat nu elk specifiek moment van het jaar beslaat. In 2023 lanceerde het bedrijf achtereenvolgens de Marvel-campagne met de Coca-Cola-merken, Fuze Tea met de slogan Made of Fusion, het nieuwe Royal Bliss-assortiment en, afgelopen zomer, de Tomorrowland & Coca-Cola-campagne. In augustus laatstleden introduceerde het bedrijf de Sprite-promotiecampagne en onlangs in september nog de Best Coke Ever-campagne, recent nog gevolgd door een Halloween-actie met het Fanta-merk. Zoals Sabrina Pradera aangeeft, zorgen deze acties rond specifieke momenten voor een belangrijke return on investment. “Bij de Marvel- & Coca-Cola-campagne kwam 98% van onze doelgroep ermee in contact. De Made of Fusion-actie van Fuze Tea versterkte ook de positie van het merk als nummer 2 in de RTD-categorie. Het Royal Bliss-assortiment vergrootte dan weer zijn marktaandeel wat betreft volume in het segment van dranken voor volwassenen. Deze strategie stelt ons in staat om met onze merken waarde te creëren voor onze klanten.” De nieuwe campagne voor de feestdagen zou dus een win-winoperatie moeten zijn, zowel voor het merk als voor de retailers, die de kans krijgen om hun verkoop te stimuleren.