De Belgische Hans Van Bylen is niet langer de CEO van Henkel, de FMCG-reus die onder meer bekend is van producten als Fa en Persil. Na 4 jaar als topman en meer dan 35 jaar bij het bedrijf verlaat hij de groep omwille van persoonlijke redenen en geeft hij de fakkel door aan huidig CFO Carsten Knobel, die vanaf 1 januari 2020 de functie van CEO zal opnemen.

Na een carrière van meer dan 35 jaar bij Henkel heeft Hans Van Bylen besloten om het bedrijf wegens persoonlijke redenen en in onderling overleg te verlaten. De topman was 15 jaar lid van het managementcomité en stond de laatste vier jaar aan het hoofd van het bedrijf. Zijn carrière bij de groep startte hij in 1984. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de Beauty Care-afdeling, alvorens hij werd aangesteld tot de voorzitter van het managementcomité in 2016. Sinds september 2018 was hij ook de voorzitter van de Duitse Vereniging voor de Chemische industrie (VCI) en vice-president voor de Federatie van Duitse industries (BDI). Daarnaast was hij ook lid van de raad van bestuur bij het Consumer Goods Forum. 

“Na 35 jaar bij Henkel, heb ik, met mijn mandaat dat volgend jaar eindigt in het achterhoofd, besloten dat dit het juiste moment is om een belangrijke verandering door te voeren aan de top van het bedrijf. Wegens persoonlijke redenen, zal ik mijn mandaat als voorzitter van het managementcomité niet verderzetten. Ik zou graag al mijn medewerkers en collega’s van het managementcomité bedanken voor hun toewijding en inspanningen de voorbije jaren, alsook alle leden van de toezichtdaad voor hun steun en advies”, vertelt Hans Van Bylen. “Ik ben ook erg blij dat we Carsten Knobel, uit ons eigen managementcomité, kunnen benoemen als mijn opvolger en als nieuwe CEO. Ik ben ervan overtuigd dat Henkel zijn goede ontwikkeling zal verderzetten onder zijn leiding.”

Onder de leiding van Hans Van Bylen werden alle afdelingen verder versterkt onder meer door overnames en partnerships. “De overname van Sun Products zorgde voor een belangrijke verruiming van onze marktpositie binnen onze Laundry & Home Care-afdeling in Amerika, onze belangrijkste markt wereldwijd. Daarnaast waren er ook enkele overnames in de afdelingen Adhesive Technologies en Beauty Care. Hans legde steeds de nadruk op de digitalisering van het bedrijf op alle gebieden, iets wat hij met grote vastberadenheid heeft voortgezet”, vertelt Simone Bagel-Trah, voorzitster van de toezichtsraad. 

Carsten Knobel nieuwe CEO 

Carsten Knobel zal Hans Van Bylen vanaf 1 januari 2020 opvolgen als de nieuwe topman van de groep. Hij startte zijn carrière bij Henkel in 1995 en was als assistent van het managementcomité verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling. Vervolgens ging hij aan de slag in de Beauty Care-afdeling, waar hij verschillende functies vervulde op het gebied van controlling, fusies en de operationele activiteiten. Nadien werd hij onder meer hoofd van de Corporate Strategy & Controlling en financieel directeur voor de Beauty Care-afdeling. Sinds 2012 is hij aan de slag als CFO.

De nieuwe topman kijkt alvast optimistisch naar de toekomst van het bedrijf. “We hebben uitstekende werknemers, toonaangevende merken en technologieën, geweldige innovaties en belangrijke opportuniteiten die zullen bijdragen aan een verdere duurzame en winstgevende groei van ons bedrijf in een dynamische marktomgeving”, besluit Carsten Knobel.