Neem twee grote recente successen in de wereldhandel: Vinted voor tweedehands en Action voor allerlei spullen. Probeer ze niet te kopiëren, maar probeer de trends die ze laten zien te begrijpen en te benutten. Voeg je eigen voordelen en loyaliteitsprogramma's toe, evenals een specifieke merkidentiteit en tone of voice. Dit is wat Carrefour België gaat doen met Reeborn. 

Het is een van de grote verrassingen op de Najaarsshow die Carrefour Belgium momenteel op de Heizel organiseert. Naast de nieuwe voedingsproducten en het feestelijke assortiment bood dit evenement - waar we later op terugkomen - de gelegenheid om een nieuw en zeer interessant verkoopkanaal aan het netwerk voor te stellen, dat werd ontwikkeld onder de verantwoordelijkheid van Arnaud Lesne, Innovation Director bij Carrefour. Reeborn, zoals het heet, is een online & app-platform dat consumenten in staat stelt om tweedehands spullen te verkopen... en Carrefour-winkels om overtollige voorraad te verkopen.  Het stelt de retailer ook in staat om waarde toe te voegen aan partijen non-food artikelen zonder de slagkracht te hebben van een bazaarspecialist als bijvoorbeeld Action. 

Reeborn is al up and running, want het platform is getest met het interne publiek. De publieke lancering is aanstaande (oktober) en een communicatiecampagne met een jonge en lachende toon werd gepresenteerd in de vorm van voorlopige lay-outs. Aangezien de campagne nog geen live beelden bevatte, zullen we wachten tot we de definitieve visuals hebben voordat we ze reproduceren. Maar één ding is zeker: door het platform een eigen identiteit te geven, met Carrefour slechts als een vrij discrete handtekening, kiest het initiatief voor een toon die relevant lijkt. Het heeft duidelijk begrepen dat de tweedehandswinkel sterk in opkomst is, met vertegenwoordigers als Vinted. Zonder zich op een dergelijk merk te richten, maakt het toch gebruik van een bloeiende trend door deze te combineren met klantenvoordelen die specifiek zijn voor Carrefour. Het voordeel van verkopen of kopen als particulier op Reeborn is dat je door Carrefour aangeboden loyaliteitspunten kunt verzamelen, die in sommige gevallen zelfs voor een transactie kunnen worden gebruikt. Er zijn verschillende leveringsmogelijkheden: levering aan huis of levering aan een relaispunt via bpost of Mondial Relay, of via de click & collect-punten van Carrefour.