Carrefour Frankrijk zou mogelijk 227 van zijn 273 ex-DIA-winkels moeten sluiten. Bij 45 andere verkooppunten is er een overname in de maak. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document van de retailer dat Midi Libre kon inkijken.

Het ziet er niet goed uit voor de ex-Dia-winkels die Carrefour in handen heeft: maar liefst 227 van de 273 Dia-winkels worden met sluiting bedreigd. Voor de overige 45 ziet de toekomst er iets rooskleuriger uit. Zo werd er voor 23 vestigingen een overnemer gevonden en werd er voor 22 verkooppunten een koopvoorstel ingediend, al moeten die nog wel goedgekeurd worden voor 4 juni. Onder de kandidaat-overnemers vinden we onder meer Lidl, Système U, Leclerc, Action en McDonald’s. Dat blijkt uit een tussentijds rapport dat Midi Libre kon inkijken. Hoewel kandidaat-overnemers nog tot 4 juni hun voorstel kunnen indienen bij de Carrefour Group, lijkt de kans erg klein dat die er ook effectief nog zullen komen. Volgens een woordvoerder van Carrefour komt dat omdat de huidige ex-Dia-winkels te weinig opleveren.

Ter herinnering, in 2014 nam Carrefour 800 Dia-winkels in Frankrijk over. Aangezien verschillende ex-Dia-filialen in moeilijkheden verkeerden, vormde Carrefour deze om tot City, Contact en Carrefour Contact Market-formules. Toch hielp die reddingspoging niet om de verliezen in te perken. Daarom besloot de retailer om een groot deel van de ex-Dia-winkels te sluiten. Maar de problemen bleven aanslepen. In 2017 waren de oude winkels van hard discounter Dia verantwoordelijk voor een verlies van maar liefst 150 miljoen euro, daarom kondigde de retailer tijdens de voorstelling van zijn transformatieplan in januari aan dat 273 ex-Dia-winkels zouden sluiten.

Begeleiding naar nieuw werk

Volgens Midi Libre zouden vooral ex-Dia-winkels in het noorden en het oosten van Frankrijk verdwijnen. In totaal werken er zo’n 2.100 mensen bij de DIA-winkels in Frankrijk. Zij worden, zoals we eerder al aankondigden, door Carrefour begeleid bij hun zoektocht naar nieuw werk, en dat vooral binnen de Carrefour Group. Daarover bereikten de directie van Carrefour en de vakbonden in april nog een overeenkomst. Concreet zal elke ontslagene 3 jobaanbiedingen voorgeschoteld krijgen, waarvan zeker twee binnen de Carrefour Group en dat zo dicht mogelijk in de buurt van zijn woonplaats. Daarnaast zullen de ontslagen werknemers ook individuele ondersteuningen krijgen van jobscentra in heel Frankrijk.

Ondertussen hebben 76 werknemers opnieuw werk gevonden binnen de keten en 240 andere kandidaturen worden momenteel bekeken.