Bpost gaat Combo, haar pilootproject voor de aanhuislevering van boodschappen, stopzetten. De dienst wordt in september vervangen door het nieuwe platform Home Delivery for Food.

Combo ging in 2014 op kleine schaal van start in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant. Later werd de thuisbezorging ook gelanceerd in delen van Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

De dienst van bpost bestaat erin online boodschappen aan huis te leveren per postbode. Het postbedrijf werkte daarvoor samen met enkele kleine voedingshandelaars en supermarktbedrijven Cora, Wink en vooral Carrefour. De bestellingen bij de verschillende webshops konden gecombineerd worden in één levering, die ’s avonds gebeurt en 9,95 euro kost.

Dee week bleek echter dat Carrefour niet langer zal rekenen op bpost voor de aanhuislevering van haar online boodschappen. De supermarkt, die de grootste speler was binnen het Combo-project, gaat in zee met PostNL. Omdat het geografisch wil uitbreiden, en Combo te beperkt is. Bovendien zet bpost de merknaam Combo stop, en gaat het met “iets anders” van start, klonk het bij de retailer.

Flexibeler

Bij bpost bevestigt men aan Gondola dat Combo in september vervangen wordt door het nieuwe ‘Home Delivery for Food.’ “De nieuwe dienst werd ontwikkeld op basis van de ervaring die we opgedaan hebben sinds het begin van Combo. We hebben veel geleerd over de markt en de verwachtingen van de klant, en hebben de nieuwe dienst daar afgestemd. Onder andere door meer flexibiliteit te bieden. Het doel is onder meer om meer vrijheid te geven aan deelnemende winkels in termen van commerciële strategie,” zegt Baudouin de Hepcée, communicatiedirecteur bij bpost.

“Het grote verschil tussen Combo en Home Delivery for Food is dat de bestellingen die de klant bij verschillende handelaars plaatst niet langer in één levering zullen samengevoegd worden. We schakelen over op individuele leveringen vanaf de webshop van elke winkelier. Zo wordt een klant nadat hij een bestelling doet, niet meer nog eens naar de Combo-site gestuurd om zijn levering te organiseren. Deze extra stap werd als te ingewikkeld beschouwd. Met de nieuwe dienst is de levering meteen geïntegreerd op de site van de winkel,” legt hij uit.

 

Zoals de naam aangeeft, is het nieuwe platform gericht op de levering van voedingsproducten. Boodschappen dus. Al wil dat niet zeggen dat er nooit non-food producten kunnen geleverd worden, zegt de Hepcée.

 

September

Combo wordt op 1 september stopgezet. Home Delivery for Food gaat dezelfde dag van start. Bpost is momenteel nog gesprekken aan het voeren met de retailers waarmee het onder Combo al samenwerkte. Concreet zijn dat onder andere Wink (de online supermarkt van louis delhaize), CoraDrive, eFarmz, La Boucherie en Yapluka.