De Nederlandse retailgroep Blokker Holding zet zijn speelgoedketen Maxi Toys in de etalage. De holding zou de zakenbank Rothschild gevraagd hebben om een koper te vinden. Dat vernam De Tijd uit meerdere bronnen.

Blokker wil haar speelgoedketen Maxi Toys verkopen. Een eenvoudige verkoop wordt het zeker niet. Het succes van low-end-retailers zoals Action, de discounters en de e-commerce hebben er voor gezorgd dat alle retailers onder druk staan. Ook speelgoedketens ontsnappen niet aan die druk, ondermeer Fun ondervond al problemen.

 

E-commerce

In zijn laatste rapport toonde BeCommerce aan dat Belgen in het vierde kwartaal van 2016 29% van hun speelgoed online kochten, in 2015 was dat nog 5% minder. Het derde kwartaal van 2016 lag dat nog 7% lager. De verhoging kunnen we toeschrijven aan Sinterklaas en kerstmis, een periode waar speelgoed meer online wordt gekocht. In totaal werd in 2016 137 miljoen euro uitgegeven aan speelgoed, waarvan 79 miljoen in het laatste kwartaal.  

Maxi Toys is opgericht in België in 1987 en is sinds 1997 een onderdeel van het speelgoedsegment van Blokker. Ze hebben ongeveer 200 winkels, waarvan 31 in België, de overige bevinden zich in Frankrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg en Marokko.

 

Herstructurering

Het speelgoedsegment van Blokker ondergaat momenteel een forse verandering. Bart Smit, Toys XL en Intertoys, de andere drie speelgoedketens die deel uitmaken van het speelgoedsegment, gaan tegen eind van dit jaar verder gaan onder de gezamenlijke merknaam Intertoys. Maar voor Maxi Toys heeft de Blokker Holding dus andere plannen.

Maar ook andere non-food retailers hebben het zwaar te verduren. Casa zit middenin een herstructurering waarbij 50 jobs bedreigd zijn. Eerder dit jaar liet Blokker ook al weten dat 69 van de 190 Belgische vestigingen hun deuren zullen sluiten, waarbij 302 jobs verloren zullen gaan.