De sociale onrust bij Mestdagh, de supermarktgroep die vanaf 1 januari wordt overgenomen door Intermarché, flakkert op. De vakbonden blokkeren de centrale van Mestdagh en verschillende winkels blijven dicht. Er is ook een stakingsaanzegging ingediend die loopt tot 1 december.

Het personeel en de vakbonden van Mestdagh zijn er niet gerust in. Al sinds het nieuws bekend raakte dat de 87 winkels van Groupe Mestdagh overgenomen worden door Intermarché heerst er onrust in het bedrijf. Naarmate de datum van de overname nadert – 1 januari 2023- , neemt die toe. Na een mislukt overleg met de directie woensdagmiddag hebben de vakbonden een stakingsaanzegging ingediend die loopt tot 1 december, meldt L’Echo. Vandaag blokkeren actievoerers al de centrale in Gosselies. Een tiental winkels in de provincies Henegouwen en Luik blijven dicht. De grootste ongerustheid bij het personeel gaat over de onzekerheid rond hun statuut na de overname. Intermarché werkt uitsluitend met zelfstandige winkeluitbaters, terwijl Mestdagh naast franchisewinkels ook geïntegreerde filialen heeft, met andere sociale voorwaarden. De directie van Mestdagh geeft volgens de vakbonden geen antwoord op de vragen van het personeel en schermt ook met het feit dat ze vanaf 1 januari niets meer in de pap te brokken heeft.

De vakbonden kijken om evidente redenen ook naar overnemer Intermarché, dat ook al niets van zich laat horen. De medewerkers van Mestdagh krijgen wel al opleidingen om de nieuwe kassasystemen te werken, maar verkeren nog altijd in het ongewisse. Intermarché wil pas gaan praten eens de overname officieel afgerond is. Daardoor vallen werknemers en vakbonden nu tussen twee stoelen. Uit onvrede daarmee komen er de volgende dagen en weken acties en dus mogelijk ook een staking. Intermarché stelde al een nieuwe directeur aan: Guillaume Beuscart, die in 2018 ook al een reorganisatie bij Mestdagh doorvoerde. Een week geleden kreeg de overname groen licht van de concurrentiewaakhond.