In tegenstelling tot wat de regering vorige week aankondigde, verkoopt bijna geen enkele supermarktketen in ons land chirurgische mondmaskers. Dat blijkt uit een rondvraag van Gondola. 

“Vanaf maandag mogen supermarkten chirurgische mondmaskers verkopen”, zo luidde het op zaterdag 2 mei vanwege de regering. Ook Comeos liet weten dat supermarkten chirurgische maskers konden verkopen vanaf 4 mei. Maar in de praktijk verkoopt bijna geen enkele supermarktketen chirurgische maskers, zo blijkt uit een rondvraag van Gondola bij de verschillende supermarkten. Enkel Carrefour verkoopt enkele chirurgische maskers, hoewel het gros ook daar gewone maskers zijn. Andere supermarkten verkopen maskers van categorie 1, die wettelijk gezien niet de naam chirurgische maskers mogen dragen. Delhaize bijvoorbeeld verkoopt 3-lagige maskers van het type 1, zegt woordvoerder Roel Dekelver.

Colruyt zal vanaf maandag maskers gaan verkopen. Ook daar gaat het om niet-chirurgische maskers. “De maskers die we vanaf 11 mei gaan aanbieden zullen van het type chirurgische mondmaskers zijn, maar we hebben beslist ze te verkopen onder de noemer ‘comfortmaskers’ omdat we volledig conform de wet moeten en willen zijn. Als je ze zou verkopen als chirurgische maskers zijn er nog een aantal extra stappen nodig: dan moet er bijvoorbeeld op de verpakking een CE-keurmerk vermeld staan. Omdat hier geen tijd voor was om dit te doen voor 11 mei, en we onze klanten zo snel mogelijk willen kunnen verder helpen, hebben we beslist deze in verkoop te brengen als comfortmaskers, zo zijn we volledig wettelijk conform bij het Federaal Agenschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.” Ook de mondmaskers die Lidl vanaf maandag of dinsdag verkoopt, zullen geen chirurgische mondmaskers zijn, maar maskers van het type 1, soms ook wel comfortmaskers genoemd. 

Albert Heijn verkoopt voorlopig geen mondmaskers. “We kennen er te weinig van af om het te doen”, klinkt het bij woordvoerder Ann Maes. “Bovendien kunnen we het op dit moment niet doen tegen de prijs die we willen. Niets belet dat dat in de toekomst verandert.” Caroline Leys, woordvoerder van minister Philippe De Backer, is verbaasd. Ze noemt de vaststelling dat bij geen enkele supermarkt chirurgische maskers verkoopt “bizar”. “Al begrijp ik dat supermarkten voorzichtig willen zijn in de bewoordingen die ze gebruiken.” Bij sectorfederatie Comeos klinkt het dat het normaal is dat supermarkten vandaag geen chirurgische maskers verkopen. Woordvoerder Hans Cardyn: “Het probleem is dat maskers moeten getest worden vooraleer ze kunnen geschikt verklaard worden als chirurgische maskers. De vraag naar tests is momenteel heel groot, waardoor supermarkten die tests niet doen en daarom comfortmaskers aan de man brengen. Virologen benadrukken ook dat die volstaan.”