Amazon heeft een patent verkregen voor een vliegend magazijnen van waaruit drones thuisleveringen doen. Het ‘aerial fulilment center’ (AFC) zou onder een zeppelin hangen en stationair op zeer grote hoogte vliegen.

Bij het doorzoeken van octrooi-aanvragen heeft CB Insight ontdekt dat Amazon in april jongstleden het octrooi voor zijn vliegend fulfillmentcenter heeft verkregen. Dat zou op 45.000 voet (15.000 meter) vliegen boven plaatsen waar op korte tijd veel bestellingen moeten geleverd worden. Het zou gaan om producten die veel besteld worden, bijvoorbeeld tijdens grote sportevenementen.

Het idee van een vliegend magazijn zou geboren zijn uit de vaststelling dat drones veel energie verbruiken en daarom een kleine reikwijdte hebben. Door het AFC – dat bemand of onbemand kan zijn - boven een bepaald gebied te laten rondvliegen kunnen de drones intensiever worden ingezet. Het magazijn zou bevoorraad (en bijgetankt) worden via shuttles.

De drones zouden gedropt worden en hun motoren pas ingezet worden wanneer ze in de buurt van het leveringsadres zijn. Ze zouden na de levering niet terugvliegen (omdat het AFC, door de grote hoogte, buiten hun bereik zou zijn), maar naar een verzamelplek . Ze zouden desgevallend naar het AFC met de shuttle worden teruggebracht.

Het is niet het eerste octrooi dat Amazon krijgt voor creatieve logistieke oplossingen. Eerder dit jaar verkreeg de e-tailer bijvoorbeeld al een patent voor een zelfrijdende bestelwagen (of zelfrijdend pakjeskluis).

Of het AFC ooit de lucht ingaat, is zeer twijfelachtig. In de VS mogen drones voor pakjesleveringen wettelijk zelfs niet ingezet worden. De eerste testlevering per drone van Amazon, een kleine maand geleden, gebeurde daarom in het VK. Ook de grote hoogte is een probleem: de drones moeten tijdens het ‘vallen’ mogelijk luchtvaartcorridors doorkruisen, wat grote veiligheidsproblemen voor het vliegverkeer kan veroorzaken.

Voor de nieuwsgierigen: de link naar het octrooi vind je hier.