Het is geen virus, maar toch een naam die veel retailers doet bibberen: Amazon Go komt naar Europa, meer bepaald in de chique Londense wijk Notting Hill. Dat meldt The Guardian.

Hoeveel winkelformules kunnen zeggen dat ze een piepklein omzetcijfer hebben en tegelijk wereldbekend zijn? Héél weinig, maar Amazon Go is er één van. Ter herinnering: het is een automatische winkel die toegankelijk is via een app, en waar een groot aantal sensoren bijhouden welke producten er uit de rekken genomen zijn om vervolgens automatisch het juiste bedrag van uw rekening te halen. Het concept maakte veel indruk, in die mate dat het op Euroshop navolging kreeg

Maar om van een prototype naar een effectieve winkel te gaan, is er een serieuze stap nodig, en Amazon is tot nu toe de enige die die echt gezet heeft. Het bewijs: 25 shops in de VS, waaronder een echte supermarkt van 1.000 vierkante meter in Seattle. Nu komt de formule ook naar Europa, al kan je erover discussiëren of Groot-Brittannië na de Brexit nog deel uitmaakt van het continent. De plek waar Amazon Go neerstrijkt is zelfs niet echt Brits: het is een chique stadswijk waar jonge, actieve vrijgezellen wonen, perfect voor een formule als Amazon Go. Bovendien heeft Amazon in het Verenigd Koninkrijk al een basis, met zeven verkooppunten van Whole Foods en leveringsdiensten Fresh en Prime. Toch markeert de komst een kantelpunt, waar veel retailers met argusogen naar zullen kijken.