Het Indiase investeringsfonds Samara en Amazon gaan More, de vierde grootste supermarktketen in India, overnemen. De deal – die de komende dagen wordt afgerond - wordt gezien als een belangrijke stap van de Amerikaanse groep in haar omnichannel-strategie in India.

Volgens de Indiase krant Economic Times zal de overname gebeuren via een lokaal investeringsfonds waarin Samara en Amazon respectievelijk 51% en 49% van de aandelen zouden bezitten. Oorspronkelijk wou Amazon een kleine meerderheid hebben, maar zag er uiteindelijk van af om niet in strijd te zijn met de Indiase wetgeving, die zeer restrictief is voor buitenlandse investeerders.

More is met 575 winkels de vierde grootste supermarktketen van het land, na Big Bazaar (Future Group), Reliance Retail en DMart. Volgens de Economic Times willen Amazon en Samara fors investeren in de expansie van More. Die kan nu niet groeien omdat de keten een enorme schuldenlast moet dragen. Ze zouden 100 à 150 winkels per jaar willen openen. Dat zouden vooral buurtwinkels zijn, maar ook enkele hypermarkten. Nog dit jaar willen de partners aan 640 winkels geraken.

Prime Now

In India wil Amazon vooral groeien als marktplaats voor voeding- en kruideniersproducten, omdat e-commerce met eigen stocks verboden is voor buitenlandse groepen. Met de winkels van More kan Amazon zijn Prime Now-platform fors uitbreiden. Online voedingverkoop is in India echter onmogelijk zonder te steunen op een netwerk van fysieke winkels. Dat is meteen ook de reden waarom Amazon zo sterk inzet op een omnichannel-strategie. Vandaag is Prime Now beperkt tot sommige gebieden van Mumbai, New Delhi, Hyderabad en Bengaluru.

Dit is de tweede investering van Amazon in bakstenen winkels in India. Een jaar geleden kocht de groep 5% van de warenhuisketen Shoppers Stop. Die wordt gebruikt om balies te openen waar de marktplaats wordt gepromoot. Volgens de krant zou Amazon nu ook onderhandelen met Future Group over een minderheidsparticipatie.

Walmart en Alibaba

Amazon’s aartsrivaal Walmart is eveneens actief in India. De groep bezit er een keten cash-and-carry winkels. Enkele weken geleden kocht zij ook 77% van de aandelen van Flipkart, de e-commerce marktleider in dat land. Naar verluidt wil ook Alibaba in alliantie treden met een lokale retailer. Er zouden gesprekken aan de gang zijn met Reliance en Tata.