Alipay heeft een Luxemburgse vergunning gekregen. Het elektronische betaalplatform van de Chinese Alibaba-groep mag zijn diensten hiermee in de hele EU aanbieden. Ant Financial, het moederbedrijf van Alipay, had in september vorig jaar al laten weten dat het in het Groothertogdom een Europese hub gaat openen.

De Luxemburgse minister van Financiën, Pierre Gramegna, maakte het nieuws bekend in Hong Kong, waar hij op missie was. Nu Ant Financial de vergunning op zak heeft, kan het bedrijf effectief overgaan tot de oprichting van die hub.

Alipay is een geïntegreerd online betaalplatform voor goederen en diensten dat met ruim een half miljard gebruikers in China de absolute marktleider is. Het wordt niet alleen in webwinkels gebruikt, maar ook in fysieke winkels, restaurants, hotels, taxi’s enzovoort. Voor meer dan 60% van de betalingen met Alipay worden mobiele apparaten gebruikt, zoals smartphones en smartwatches. Dat geeft het platform een marktaandeel van ruim 53% op de Chinese markt van mobiele betalingen.

Chinese consumenten gebruiken de app steeds vaker wanneer ze in het buitenland zijn. Meer en meer handelaars in Europa spelen daarop in. Vandaag is Alipay als eWallet betaalmiddel echter alleen bruikbaar voor Chinezen met een Chinese bankkaart.

Met de Luxemburgse vergunning kan Ant Financial Alipay nu ook in de EU uitrollen en de app linken aan Europese bankkaarten. Vorig jaar heeft Li Wang, de topman van Ant Financial voor de EMEA-regio al laten weten dat het al samenwerkingsakkoorden op zak heeft met 100 banken en 40 eWallet-bedrijven in Europa.

De impact van de komst van Alipay naar Europa kan op termijn verregaande gevolgen hebben, omdat de app niet alleen gebruikt wordt voor online betalingen maar ook voor het boeken van reizen en hotels, het bestellen van een taxi of zelfs voor private banking. In China zet het platform zich dan ook in de markt als een ‘superapp’.