Het geduld van de federale regering in het dossier van de logistiek voor e-commerce raakt duidelijk op. Als de sociale partners niet snel tot een akkoord komen over het nachtwerk, zal ze zelf het initiatief nemen. “We zijn een exportland van jobs geworden,” aldus minister van Digitale Economie Alexander De Croo.

De minister was één van de gastsprekers op de ‘VIL Summit’ gisteren. Dit tweejaarlijks event van het Vlaamse Instituut voor de Logistiek stond in het teken van ‘disruptieve innovaties’ in de logistiek. Daarbij ging onder andere aandacht naar de impact van e-commerce niet alleen op de supply chains, maar ook op de economie en de tewerkstelling in het algemeen.

In de digitale wereld heeft België heel wat troeven. Maar het digitale legt ook de structurele zwaktes van onze economie bloot,” aldus De Croo. Hij citeerde niet alleen de loonkost, maar ook het gebrek aan flexibiliteit in de logistiek voor de e-commerce. Ter herinnering: omdat er in die sector met een half dozijn paritaire comités wordt gewerkt en de regels vaak heel verschillend zijn, zijn veel e-tailers niet in staat om na 20 uur te werken, terwijl in Nederland tot middernacht mag werken.

Daardoor zijn er duizenden jobs naar Nederland gegaan. We zijn een exportland van jobs geworden,” betreurde De Croo, die duidelijk stelde dat hij die jobs terug naar België wil brengen. “De sociale partners zijn in januari daarover beginnen te praten. Wij zijn nu in oktober en staan nog nergens,” constateerde de minister. Hij had het dan ook over “een vorm van corporatisme” die het overleg verlamt.

Hij was dan ook duidelijk: als er geen schot in de zaak komt, “dan zal de regering het initiatief nemen”. Twee weken geleden had premier Charles Michel tijdens de regeringsverklaring al laten uitschijnen dat hij de traagheid van het sociaal overleg beu is, maar De Croo sprak nu klare taal. Er wijken te veel jobs naar het buitenland uit: komen de sociale partners niet tot een akkoord, dan zal de regering zelf de knopen doorhakken.

Alexander De Croo is één van de sprekers op de Gala-avond van The Retail Society op 19 november. Meer info? Klik hier!