Ahold Delhaize heeft zijn winstprognoses voor 2019 verlaagd als gevolg van de staking bij zijn Amerikaanse keten Stop & Shop die gisteren na 11 dagen eindigde. Dit jaar zal de winstmarge daardoor lichtjes lager uitvallen dan vorig jaar.

Er is eindelijk een einde gekomen aan de staking bij de Amerikaanse dochter van Ahold Delhaize: Stop & Shop, die al sinds 11 april bezig was. Daarbij legden werknemers van 246 van de in totaal 415 winkels het werk 11 dagen neer. Ahold Delhaize laat vandaag echter weten dat de stakingen voorbij zijn. De groep bereikte daar gisteren een akkoord over met 5 lokale vakbonden, waarbij overeengekomen werd dat de getroffen werknemers onder meer een hoger loon zullen krijgen.

Toch blijft de staking niet zonder gevolgen. Stop & Shop ziet zijn onderliggende operationele winst zakken met 90 tot 110 miljoen dollar door de lagere verkoop, de forse daling van artikelen en de extra supply chain kosten. Daarnaast herzag Ahold Delhaize vandaag zijn winstprognoses. Concreet voorziet de groep dat de operationele winstmarge voor 2019 iets lager zal liggen dan die van 2018. Ook verwacht Ahold Delhaize dat de onderliggende winst per aandeel slechts 1 à 3% zal bedragen, in plaats van de voorspelde 7 à 9%. De vrije cashflow blijft ongewijzigd. De groep benadrukt wel dat de resultaten van het eerste kwartaal dit jaar onaangetast blijven en nog steeds in lijn zijn met de verwachtingen.