Deze week werd het AI for Retail Lab (AIRLab) van Ahold Delhaize officieel geopend in Delft. Dit laboratorium vormt een uitbreiding van het bestaande AIRLab van de retailer in Amsterdam en werd gelanceerd in samenwerking met de Universiteit van Delft. Het doel? Nieuwe robotoplossingen ontwikkelen die kunnen worden ingezet in de retail.

Eindelijk is het zover: bijna een jaar na de aankondiging is het nieuwe AIRLab van Ahold Delhaize en de Universiteit van Delft officieel geopend. In dit labo werken wetenschappers samen met partners, studenten en start-ups aan nieuwe robotprototypes en -oplossingen die binnen de retail kunnen worden ingezet. Zo zal er onder meer getest worden hoe robots op de juiste manier met delicate producten als fruit en groenten moeten omgaan, of hoe de beeldherkenning van producten en verpakkingen verbeterd kan worden.

“Door deze nieuwe samenwerking met Ahold Delhaize kunnen we problemen in ons dagelijks leven oplossen door te focussen op fundamentele kwesties in de robotica, zoals hoe een robot leert en taken op een veilige manier uitvoert binnen een onvoorspelbare omgeving, hoe een robot veilig beweegt en interageert in een omgeving met mensen, en hoe je effectieve en efficiënte routes kunt plannen voor ‘last-mile delivery’”, vertelde professor Martijn Wisse, directeur van het TU Delft Robotics Institute en verantwoordelijke van AIRLab Delft, een jaar geleden.