Het lot van de ecocheque is nog niet bezegeld. De Commissie Sociale Zaken besliste vandaag advies te vragen aan de Raad van State en de sociale partners, waarmee de afschaffing een maand in de koelkast gaat.

 

De vier regeringspartijen (N-VA, MR, CD&V en Open Vld) hebben een wetsvoorstel klaar om ecocheques af te schaffen. Tegen januari volgend jaar willen ze de cheques vervangen door een nettovergoeding die op de rekening van werknemers gestort wordt. De ecocheques brengen te veel kosten en administratieve rompslomp met zich mee, vinden de regeringspartijen.

Hoewel er een meerderheid is voor de afschaffing van de ecocheques, kwam het niet tot een stemming in de Commissie Sociale Zaken. Het zijn CD&V en MR die eerst nog het advies van enkele stakeholders willen horen vooraleer tot een stemming over te gaan.

CD&V geeft gehoor aan de vraag van de sociale partners om hen eerst nog eens te horen over de kwestie. De vakbonden en de werkgeversorganisaties, die tegen een afschaffing zijn, hebben de federale regering om een onderhoud gevraagd.

De MR wil eerst zekerheid dat de nettovergoeding die de cheques moet vervangen niet plots belast zal worden. De partij drong er daarom op aan om eerst het advies van de Raad van State in te winnen. Die moet ook duidelijkheid scheppen over eventuele neveneffecten van de afschaffing.

De Vlaamse liberalen van Open VLD hebben begrip voor de bekommernissen van hun collega’s, maar willen toch een strakke timing aanhouden. Daarom hebben ze de sociale partners en de Raad Van State 30 dagen gegeven om hun adviezen kenbaar te maken. Op 21 maart zal dan een nieuwe stemming volgen. 

N-VA reageert teleurgesteld en wijst naar het grote lobby-apparaat van de bedrijven die de maaltijdcheques uitgeven.