Net als velen hebt u misschien enkele dagen vakantie tijdens de eindejaarsperiode. Toch is het niet altijd gemakkelijk om het werk los te laten. Als u ook zo’n tobber bent hebt, volg dan onze tips en keer na een deugddoende vakantie heerlijk uitgerust terug.

Elk jaar weer voelen we dat het hoog tijd is voor een paar dagen vakantie. Jammer genoeg slagen we er niet altijd in om het werk los te laten. Onze mailbox lonkt, en we willen ons ervan verzekeren dat alles goed draait op kantoor. Werken tijdens de vakantie is de norm geworden, wat niet belet dat het bijzonder nefast is voor uw gezondheid. Even verpozen is dan ook cruciaal. Denk eraan dat vakantie een wettelijk recht is en dat u die pauze dubbel en dik verdiend hebt.

1. Laat weten dat u niet bereikbaar zal zijn

Denk er op tijd aan dat u even weg zal zijn en bereid uw afwezigheid goed voor. Verwittig voor uw vertrek uw baas, collega’s en belangrijkste klanten of contactpersonen dat u niet bereikbaar bent. Stel uw afwezigheidsassistent in en vermeld tot welke datum u uw mails niet zal lezen en bij welke collega(‘s) men eventueel terechtkan voor dringende vragen. Idem dito voor uw voicemail.

2. Sluit uw dossiers goed af

Als u echt gerust wil zijn, werk dan een maximaal aantal taken af voor u vertrekt, zodat u daar niet over loopt te piekeren eens u thuis of op uw vakantiebestemming bent. Die extra inspanning heeft tegelijk het leuke effect dat u niets in te halen zal hebben wanneer u weer terug op de werkvloer verschijnt.

3. Delegeer voor u vertrekt

Als u echt uw werk uit uw hoofd wil kunnen zetten, geef dan een aantal noodzakelijke taken door aan collega’s in wie u vertrouwen hebt. Zo komt u ook minder in de verleiding om tijdens uw afwezigheid toch naar uw mails te kijken. Loslaten lukt enkel als de lopende zaken goed behandeld worden. Leg aan uw collega’s uit waar u mee bezig bent. Bepaal samen met hen welke opdrachten naar wie kunnen gestuurd worden. Al de rest kan wachten tot u weer terug bent.

4. Vergeet uw e-mails

Uw e-mails niet lezen is zonder twijfel de moeilijkste opdracht wanneer u met vakantie bent. Het loont echter de moeite om het toch te proberen. U kan de toegang tot uw professionele mailbox desactiveren of tijdens uw verlof niet synchroniseren, zo komt u zeker niet in de verleiding om er elk halfuur naar te kijken. Een andere gouden tip: laat tijdens uitstapjes uw mobieltje in uw hotelkamer liggen en breng de dag door zonder. U zal zien dat dat best lukt.

5. Hou u aangenaam bezig

Niets beter dan u eens goed te amuseren en niet aan het werk te denken. Laat u helemaal gaan tijdens leuke, fysieke activiteiten die uw hele dag in beslag nemen. Ga schaatsen, skiën, zeilen, paardrijden… zodat u niet eens kán antwoorden op berichten allerhande, ook al zou u dat wel willen.

Gondola People

Dit artikel is afkomstig van onze website Gondola People. Bent u op zoek naar een nieuwe job of rekruteert u personeel?

Klik hier