Er zijn 200 jobs bedreigd bij de koekjesfabriek van Mondelez International in Herentals. De reden? Drie productielijnen die geschrapt worden. Vlak nadat het nieuws uitlekte hebben de vakbonden besloten om het werk neer te leggen. De staking duurt waarschijnlijk nog tot deze middag. Dat schrijft Belga. 

Slechts nieuws voor de koekjesfabriek van Mondelez in Herentals. De directie heeft besloten om 3 productielijnen te sluiten. Naar verluidt zou de fabriek in Herentals nog steeds niet kostenefficiënt genoeg zijn, waardoor de directie dus besloten heeft om zich enkel op de belangrijkste productielijnen te richten. Voortaan zullen Cha-Cha's, Cent Wafers en Tuc-koekjes dan ook niet meer gemaakt worden in Herentals. De productie van de eerste twee lijnen zal uitbesteed worden aan een extern bedrijf en het volume van de Tuc-koekjes wordt overgenomen door andere Mondelez-fabrieken waar er nog Tuc-koekjes worden geproduceerd. De directie maakte daarnaast ook bekend dat het zo'n 10 miljoen euro zal investeren zodat zijn Tuc, Prince, Pim's en Bastogne-gamma 'kost-competitief' geproduceerd kunnen bijven worden. Die investering moet helpen de capaciteit te verhogen en meer te automatiseren. 

Volgens de directie is deze transformatie noodzakelijk "als we de concurrentiepositie van onze koekjesfabriek willen versterken en tegelijkertijd wendbaarder en aantrekkelijker willen worden voor verdere investeringen", aldus fabrieksdirecteur Pim Cavyn.

Dat er productielijnen verdwijnen betekent echter wel slechts nieuws voor de medewerkers: 200 van de in totaal ruim 1.000 jobs worden bedreigd. Al zou die ontslagronde gefaseerd gebeuren over anderhalf à 2 jaar en zouden er volgens de directie geen naakte ontslagen vallen. Dat komt omdat de directie zoveel mogelijk beroep zal doen op het SWT, het vroegere brugpensioen.

De herstructurering komt totaal onverwacht, verklaren de vakbonden. Zeker bij de Cha-Cha-lijn slaat het nieuws in als een bom, want daar kregen ze onlangs nog te horen dat ze goed bezig waren, aldus vakbondsman Jeffrey Goossens. De werknemers hebben dan ook besloten om het werk, nadat ze het nieuws gisteren vernamen, direct stil te leggen. Naar verluidt zou de staking nog tot deze middag duren. Dan zitten de directie en de vakbonden opnieuw rond de tafel. 

Ter herinnering, in de koekjes- en chocoladefabriek van Mondelez in Herentals worden jaarlijks zo’n 68.000 ton LU-koekjes geproduceerd en nog eens 26.000 ton chocolade voor Milka en Leo.