In Borgerhout is een nagelnieuwe vestiging van Meram Supermarkt geopend. Met een westerse look, halal vlees en ethnische producten van over de hele wereld trekt de familie Karaoğlu duidelijk de multiculturele kaart. “De volgende stap is een winkel in Brussel.”

Ömer Karaoğlu moet zich excuseren: hij is onze afspraak vergeten. Sinds de opening voorbije zaterdag heeft hij het verschrikkelijk druk, zegt hij. Hij staat in de afdeling groenten en fruit, waar hij nog snel met twee medewerkers rekken aanvult. “Het is enorm druk. Het is de eerste winkel van deze omvang die we openen: 1.500 vierkante meter groot. En we hebben vijftien medewerkers”, zegt hij. “Er komt heel wat bij kijken, maar voor mij is het een droom die uitkomt: ik heb altijd gedroomd van een halalsupermarkt met een westerse look. Het zijn twee werelden die samenkomen. We hebben producten die iedereen aanspreken: typisch Turkse producten, maar ook typisch westerse, net als Arabische, Libanese, Italiaanse en Aziatische. Iedereen is welkom, we willen een ontmoetingscentrum zijn voor iedereen in de buurt.”

Bezoekers komen binnen in een gekoelde vershal waar een ruim en indrukwekkend assortiment aan groenten en fruit aan scherpe prijzen te vinden is. Het gaat verder via de afdeling zuivel – waar opnieuw het ruime aanbod en de scherpe prijzen opvallen – om daarna te vervolgen in de winkel zelf, waar zwart en lila en ruime gangpaden de toon zetten. De producten zijn in verschillende verpakkingen te verkrijgen. Zo zijn er olijven in blik van anderhalve kilo, maar evengoed in glazen bokalen van 250 gram. De demografie van de buurtbewoners verschilt van grote gezinnen tot jonge koppels en alleenstaanden, en het aanbod is daarop afgestemd.

Achteraan in de winkel is de vleesafdeling te vinden, waar enkele rundskarkassen in een donkere vitrine geëtaleerd staan. Hier kunnen klanten terecht voor een ruim aanbod rundsvlees, lam en kip, en ook voor heel wat bereidingen uit de eigen keuken: burgers, gehakt, brochettes, gemarineerde producten… “Ons vlees is halal: het wordt ritueel geslacht, maar we hebben ook oog voor dierenwelzijn”, zegt hij. “Onze kippen komen rechtstreeks van de slachterij, zonder tussenschakel. Ook het rundsvlees komt recht van de bron, we kennen de boeren en we bezoeken de weides waarop de dieren grazen.”

Vooraan in de winkel is er een bakkerij en een toonbank met bereide maaltijden. Uniek, want er bestaat volgens de uitbater amper een aanbod bereide halalmaaltijden. De supermarkt – waarvan de naam verwijst naar de Turkse stad waarvan zijn ouders afkomstig zijn – is 1.500 vierkante meter groot, en was voorheen de stek waar voorheen een supermarkt van Carrefour gevestigd was. Aan de Stenenbrug moet de winkel het stellen met een beperkt aantal parkeerplaatsen, wat misschien het enige minpunt is. Ömer Karaoğlu baat de winkel uit met zijn vrouw Rukiye. Voor Meram is het de derde winkel, na een kleine buurtwinkel in de Brederodestraat en een supermarkt op het Kiel. “Mijn broer Yunus houdt zich bezig met de twee andere winkels, ik concentreer me samen met mijn vrouw op deze winkel. Op termijn denken we dat we deze formule te kunnen uitbreiden. De volgende stap is Brussel, waar er zeker ook een publiek is voor een supermarkt als deze.”

In dit artikel

In the picture