Een foodmarket met de beste beenhouwer van België, televisiekok Jeroen De Pauw en de volgens Gault Millau beste Italiaanse kok in België geeft in Leuven een nieuwe adem aan een leegstaand industrieel pand in een buurt die in volle ontwikkeling is.

In enkele maanden tijd renoveerde projectontwikkelaar Virix de oude smidse van Stella Artois tot een indoor versmarkt naar het voorbeeld van de Boqueria in Barcelona. “Misschien niet even groot als de Boqueria, maar wel even groots”, aldus een monkelende Vic Haenen bij de officiële opening. Het resultaat werd een mix van oud en nieuw: aan de buitenkant bleef het industriële gebouw intact, binnenin kreeg het een frisse en moderne aankleding. Het pand geeft onderdak aan een brede waaier aan winkels en zaken. Grote trekker van het project was Erwin Mertens van slagerij De Kapblok, die zich de beste slager van het land mag noemen en veel andere handelaars overtuigde om mee te stappen in het project. Eén van de blikvangers is televisiekok Jeroen De Pauw, die Aperobag opent in De Smidse, een zaak die hij zelf omschrijft als een snoepwinkel voor volwassenen. Wie er langs loopt, kan er een zak meenemen met lekkers om mee te aperitieven, zowel drank als hapjes.

De Smidse is het gebouw waar Stella Artois jarenlang smeedwerk uitvoerde. Volgens Virix beantwoordt de foodmarket aan een behoefte bij de Leuvenaars om onder één dak lekker te eten, boodschappen te doen en te relaxen. “We hebben ervoor gekozen om een heel brede waaier van activiteiten en winkels te voorzien, waardoor dit een place-to-be moet worden”, aldus Vic Haenen. Die brede waaier bestaat uit een koffiespeciaalzaak van de Leuvense koffiebranderij ROM, een bakkerij (L’atelier de Séraphine), een verpakkingsvrije voedingswinkel met groenten en fruit van lokale boeren (Content), een culinaire slagerij (De Kapblok), een Italiaans restaurant (Ristorante Rossi van chef Felice Miluzzi) en de Aperobag van Jeroen De Pauw. In De Smidse kan je ook voor andere verwennerij terecht: er is een yogacentrum (Saja Yoga), een verwenningscentrum met Brazilian waxing (Floxx) en een kapsalon (Caffee Coiffee).

In dit artikel

In the picture