Zalando is gestart met de verkoop van tweedehandskleding in een fysieke winkel in Berlijn. Zircle, waarvan de naam verwijst naar Zalando en circulaire economie, opende in alle stilte zijn deuren in mei. Momenteel is Berlijn de enige plaats waar het nieuwe concept getest wordt. 

Zalando trekt de kaart van duurzaamheid en test momenteel zijn eerste tweedehandswinkels ‘Zircle’, een samenvoegsel van Zalando en circulaire economie, in Berlijn. De winkel is gelegen in het Alexa Shopping center in Berlijn en focust op “goed bewaarde” tweedehands vrouwenmode die tegen spotprijzen van 3, 5 of 7 euro verkochten worden. Deze items kocht Zalando over van zijn gebruikers via de Zalando Wardrobe-app. Via deze app, die begin vorig jaar op de markt kwam, kunnen klanten hun eigen kleding verkopen aan andere Zalando-klanten of aan het platform zelf. Zircle is met andere woorden een soort van fysieke verderzetting van de app. 

De e-commerce sector - en die van de mode in het bijzonder - krijgt vaak kritiek over zijn ecologische voetafdruk. Met dit proefproject wil Zalando zijn duurzaamheidsimago dan ook opkrikken. De online modegigant deed in het verleden al heel wat verpakkingsinspanningen. Zo testte Zalando onder meer het gebruik van herbruikbare kartonnen dozen en verminderde het zijn aandeel plastic.

Zircle moet Zalando daarnaast helpen om de verkoop van tweedehandskleding in een ‘offline’ omgeving beter te begrijpen. En het nieuwe concept voorkomt natuurlijk ook dat kleding weggegooid of vernietigd wordt. 

Momenteel blijft de test enkel beperkt tot de winkel in Berlijn. Zalando heeft nog niet beslist of ze de pilot ook zullen uitrollen naar andere steden of landen.