Partner content Zacht, zijdeachtig, fruitig en knapperig, Clairette de Die, graag geziene gast aan de feesttafel
Clairette de Die
Een rivier, de Drôme; een bergketen, de Vercors; en twee druivenrassen, muscat en clairette: voeg die ingrediënten samen en je komt uit bij een van de bekendste mousserende wijnen van Frankrijk: Clairette de Die. Bubbels die goed passen bij tal van lekkere gerechten voor Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen.
Het karakter van deze zijdeachtige, streelzachte schuimwijn wordt ook nog bepaald door enkele andere factoren. De hooggelegen wijngaarden bijvoorbeeld: van 200 tot 744 meter. Dit is het hoogste wijnbouwgebied in Frankrijk met een gecontroleerde oorsprongsbenaming (AOC). Het kan rekenen op warme dagen en frisse nachten. Ideaal voor de gecontroleerde rijping van de twee druivenrassen. Dat is allereerst de muscat à petits grains, die meer dan de helft van de blend moet uitmaken. De tweede druif heeft haar naam gegeven aan de appellatie, de clairette. “Sinds 2024 mag er tot 35% clairette worden toegevoegd in de assemblage. Vroeger lag het maximumpercentage op 25%. Dat hebben ze veranderd om een beter evenwicht te krijgen tussen het zoete van de muscat en de frisheid van de clairette, met behoud van de typische muskaatachtige aroma’s, de zachtheid en de karakteristieke fruitigheid van de wijn”, vertelt Fabien Lombard, voorzitter van de vereniging voor wijnen met gecontroleerde oorsprongsbenaming uit de streek van Die (de Clairette en de Crémant de Die, maar ook stille wijnen: Châtillon-en-Diois en Coteaux de Die).
Met zijn lage alcoholgehalte sluit Clairette de Die aan bij de huidige trend waarbij consumenten de voorkeur geven aan wijnen met minder alcohol
Maar hoe wordt deze mousserende wijn eigenlijk gemaakt? Door de kou vertraagt de gisting en wordt een deel van de suikers in de wijn niet omgezet in alcohol. Daarna wordt de wijn gebotteld. In het voorjaar worden de natuurlijke gisten weer actief en eten ze de nog aanwezige suikers op. Dan begint de gisting opnieuw, waardoor er koolzuurgas vrijkomt in de fles, die natuurlijk zorgt voor opwinding. Na enkele maanden wordt het bezinksel verwijderd door filtering of dégorgement en wordt de fles definitief afgesloten. Het resultaat is een mousserende wijn met ongeveer 7% alcohol.
Er wordt geen gist of suiker toegevoegd, alles komt uit de druiven. Vandaag is bijna een derde van de Clairette de Die trouwens afkomstig uit biologische teelt.
Clairette de Die
Binnenkort een rosé Clairette de Die?
De beslissing zal aan het eind van het jaar worden bekendgemaakt, na het in november geplande bezoek van de Commissie van het Franse Nationaal Instituut voor Oorsprongsbenamingen INAO. Die commissie moet uiteindelijk de toelating geven voor de rosévariant van de Clairette de Die. Als het verdict positief is, wordt 2026 het eerste oogstjaar. Die rosé wordt gemaakt op basis van witte muscat en clairette, rode muscat en ongetwijfeld ook syrah, voor de kleur. Die laatste druivensoort is geen onbekende in de streek, want ze is er al aangeplant voor de appellatie Châtillon-en-Diois.
Clairette de Die bevalt iedereen en vormt goed gezelschap tijdens de feestdagen en andere gezellige momenten
“Clairette de Die past bij alle gelegenheden, zelfs de meest originele”, vertelt Fabien Lombard. De Clairette is meer dan een wijn, het is een drankje dat uitnodigt tot ontmoetingen en gezelligheid. De eindejaarsfeesten vormen dan ook de ideale gelegenheid om deze bubbels opnieuw te ontdekken, niet alleen aan tafel maar voor alle momenten waarop mensen samenkomen. Bij het aperitief smaakt de Clairette uitstekend bij foie gras, vol-au-vent of bladerdeeghapjes met roquefort. De schuimwijn gaat ook goed samen met meer onverwachte smaken zoals bereidingen met een Aziatisch of pittig tintje, gekruid met bijvoorbeeld curry of komijn. “Deze wijn past bij een grote verscheidenheid aan gerechten en gelegenheden”, beklemtoont Fabien Lombard. Zo doet hij het ook bijzonder goed bij zoetigheden als notentaart, tarte tatin met mango, brioche met oranjebloesem, een stronk met exotisch fruit of een nougat glacé. En in januari vormt de Clairette de perfecte begeleiding voor driekoningentaart met frangipane. Clairette de Die is een uiterst modern drankje met heel veel troeven – lekker om gewoon zo van te genieten of als bekroning van een groot aantal gerechten. Of hij nu puur of als cocktail genuttigd wordt, Clairette is een echte feestwijn, die met zijn frisheid zowel geschikt is voor een aperitief onder vrienden als bij een heerlijk dessert met de hele familie.
Clairette de Die in de Belgische supermarkten
Colruyt: Union des Jeunes Viticulteurs Récoltants, Tradition Prestige, Jaillance, Tradition
Delhaize: Jaillance, Tradition
Carrefour: Jaillance, Tradition
Jumbo: Cave Carod, Tradition
Cora; Cave Carod, Cuvée Prestige
Domaine Chamberan
Intermarché: Clairette de Die ‘Expert Club’
Europese Unie