Betaalspecialist Wordline verlaagt vanaf 1 juni de tarieven voor elektronische betalingen sterk. Betalingen tot 5 euro worden tot 60% goedkoper. 

Vandaag kost een betaling van 5 euro nog 5 eurocent, maar vanaf 1 juni zal dat nog maar 2 eurocent zijn. De tarieven voor betalingen van bedragen tussen 5 en 10 euro dalen ook aanzienlijk en kunnen tot 30% goedkoper worden. De tariefverlaging volgt op de eerdere prijsdaling van 0,6 cent die sinds 1 april geldt op elke transactie boven de 10 euro. De lancering van het nieuwe tarief zal bovendien gepaard gaan met een speciale promotieperiode van 4 maanden, waarbij alle transacties tot 5 euro uitzonderlijk gratis zullen zijn.

Het verlagen van de transactiekosten voor de kleinste bedragen is een bewuste keuze van Worldline. Consumenten betalen minder met cash, zelfs voor kleine bedragen, en willen hun aankopen in alle omstandigheden met de kaart betalen. "Met deze spectaculaire verlaging bevestigen we onze pioniersrol om het elektronisch betalen in België maximaal te promoten en nog toegankelijker te maken voor alle handelaars, ongeacht het bedrag", bevestigt Willy Walraeve, CEO Worldline Benelux. 

Elektronische betalingen nemen toe

De Worldline-systemen hebben in 2015 dan ook bijna 1,8 miljard elektronische transacties geregistreerd. Het gaat zowel om transacties in winkels als online betalingen via e-commerce. Dit is een toename met 7,5% tegenover 2014 en met maar liefst 14,7% tegenover 2013. 

Het aantal elektronische betalingen van kleine bedragen neemt ook toe. In 2015 waren 20,5% van alle Bancontact-transacties betalingen van minder dan 10 euro, tegenover 18,2% in 2014. Het aantal transacties van minder dan 5 euro bereikte in 2015 7,4%.

In buurlanden zoals Nederland is het betalen van kleine bedragen met de kaart veel meer ingeburgerd, mede door de lage kosten die de handelaar ervoor betaalt. Zelfstandigenorganisatie Unizo hoopt dat die trend zich nu ook in België zal doorzetten. 

E-commerce  

Een derde belangrijke trend is de stijging van het aantal e-commerce betalingen. Dit segment stijgt met 19,5% ten opzichte van 2014. Hoewel online aankopen slechts 3% uitmaken van het totaal aantal transacties, ziet Wordline dit segment jaarlijks in verhouding toenemen. Sommige handelaars zien zelfs een toename van meer dan 200% in hun e-commerce aandeel (!).

Strenger toezicht

De tariefverlaging van Wordline is goed nieuws voor handelaars, maar dat wil niet zeggen dat de pannes van vorig jaar vergeten zijn. Om gelijkaardige problemen in de toekomst te vermijden, wil minister van Economie Kris Peeters (CD&V) Wordline sancties kunnen opgelegd worden bij technisch-operationele storingen. "Een wetgeving die gebrekkig betalingsverkeer sanctioneert kan helpen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden", aldus de vicepremier.