Vaarwel Blokker, welkom Mega World. Met het verdwijnen van Blokker verdwijnt een huishoudnaam in de Belgische retail, maar komt er mogelijks een andere in de plaats. Wie is Dirk Jan Bron, de man achter de overname?

Een aardverschuiving in de Belgische retail: Blokker verdwijnt voorgoed uit het straatbeeld. De Belgische en Luxemburgse winkels van de keten komen in handen van de Dutch Retail Group, dat ze onder de naam Mega World zal laten verder bestaan. Mega World is een nog niet bestaande uitverkoopformule die restpartijen verkoopt, meldt NRC Handelsblad. Een hard discounter in de non-food en dus een concurrent voor Action. De nieuwe eigenaar Dutch Retail Group blijkt een grote onbekende te zijn: noch in archieven noch op het internet is er informatie te vinden over de groep, behalve een adres in Waddinxveen en het ondernemingsnummer.

De man achter de groep is Dirk Jan Bron, een ondernemer wiens naam bij sommigen misschien een belletje doet rinkelen. Hij dook in 2006 al eens in ons land op als redder van vijftien Superconfex-winkels. Hij wou de keten ombouwen tot een discountketen voor sportkledij maar dat avontuur draaide faliekant uit: de keten verdween. Ook toen wou hij zijn winkels al de naam ‘Mega’ laten dragen: er was sprake van Mega Retail, onder meer. Eén zaak loopt als een rode draad door de bedrijven van Dirk Jan Bron: een voorkeur voor discounts. Online is een artikel uit 2008 te vinden over een keten in handen van Bron, die Megaworld heet. Aan elkaar geschreven, in tegenstelling tot de naam van de nieuwe discountketen. Ver heeft hij de inspiratie niet gezocht. “Megaworld heeft alle grote merken op het gebied van outdoor, leasure en sports onder één dak. En dat is volgens de initiatiefnemer uniek voor Nederland”, meldt het artikel. Bron is ook de oprichter van Aktiesport (een naam die uitzonderlijk niet met ‘mega’ begon), een keten van sportwinkels die intussen in handen is van de Britse groep JD Sports Fashion.

Bron verklaart vandaag bij de overname van Blokker het volgende: “Ik ben erg ingenomen met de overname van een goed gespreid winkelnetwerk van Blokker in België en Luxemburg met ervaren medewerkers. Wij gaan in de komende maanden hard aan de slag met de ombouw van de winkels naar de nieuwe discountwinkelketen ‘Mega World’. Ik zie goede kansen voor de discountketen in de Belgische markt en verheug mij op de samenwerking met het team van Blokker België. Alle winkels blijven open en ik heb er vertrouwen in dat de nieuwe formule zich kan ontwikkelen tot een gezond en winstgevend bedrijf.” Of dat laatste mogelijk is in de huidige retailcontext is volgens veel analisten maar de vraag. Vast staat dat de keten voor grote uitdagingen staat die door de vorige eigenaars niet afdoende konden beantwoord worden.