Mirage Retail Group heeft besloten om al zijn 123 Belgische Blokker-winkels te verkopen aan Dutch Retail Groep. De winkels in België en Luxemburg zullen in de komende maanden worden omgebouwd en voortgezet als discountformule onder de naam ‘Mega World’. Daarmee verdwijnt Blokker voor eeuwig uit het Belgische en Luxemburgse straatbeeld. 

De kogel is officieel door de kerk: tijdens een bijzondere ondernemingsraad deze morgen heeft Mirage Retail Group besloten om al zijn Belgische en Luxemburgse winkels van de hand te doen. De winkels, inclusief die in Luxemburg, worden verkocht aan Dutch Retail Groep van de ervaren (retail)ondernemer Dirk Bron. Alle winkels blijven trouwens open zullen worden omgebouwd naar een discountformule 'Mega World' op basis van partijenhandel. Dat betekent ook goed nieuws voor de 670 Belgische werknemers, die worden overgenomen door de nieuwe keten.

“In de laatste vijf jaren hebben de omzet en resultaten van de Blokker-winkels in België en Luxemburg door de moeilijke marktomstandigheden in beide landen sterk onder druk gestaan”, verduidelijkt Michiel Witteveen, CEO van Mirage Retail Group. “Ondanks vele maatregelen en interventies zijn we er niet in geslaagd om deze ontwikkelingen te keren. Ongewijzigd verder gaan was door de opgelopen verliezen niet mogelijk en ingrijpende maatregelen waren onvermijdelijk. De overname van de winkels van Blokker België door Dutch Retail Groep en de ombouw naar een kansrijke discountformule Mega World biedt vele voordelen voor de continuïteit van de winkels en voor de medewerkers. Door de verkoop van Blokker België kan het management van Blokker Nederland zich volledig concentreren op de verdere verbetering van de performance van Blokker in Nederland”.

Dirk Bron, Directeur van Dutch Retail Groep, is alvast erg blij met de overname: “Ik ben erg ingenomen met de overname van een goed gespreid winkelnetwerk van Blokker in België en Luxemburg met ervaren medewerkers. Wij gaan in de komende maanden hard aan de slag met de ombouw van de winkels naar de nieuwe discountwinkelketen ‘Mega World’. Ik zie goede kansen voor de discountketen in de Belgische markt en verheug mij op de samenwerking met het team van Blokker België. Alle winkels blijven open en ik heb er vertrouwen in dat de nieuwe formule zich kan ontwikkelen tot een gezond en winstgevend bedrijf”.

“Dat Blokker zijn activiteiten in België en Luxemburg stopt is niet geheel verrassend”, verklaart Chris Van Wesemael, non-foodspecialist bij Gondola. “De resultaten herstelden zich maar niet en de directie heeft te lang gewacht om het geweer van schouder te veranderen. Blokker had verschillende zwakke punten: zo was de e-commerce niet genoeg ontwikkeld, was er de papieren folder die een halt werd toegeroepen, was de stock vaak te snel uitverkocht als artikelen in promo stonden en ontbrak er een duidelijke identiteit. De snelle groei van bedrijven als Action heeft het bedrijf tot het uiterste gedreven.”