Verschillende westerse retailers, waaronder Metro, Auchan, doe-het-zelfketen Leroy Merlin en Decathlon, blijven actief in Rusland, maar krijgen daar veel kritiek op. Op sociale media wordt opgeroepen om de winkelketens te boycotten.

Een reeks retailers heeft naar aanleiding van de oorlog en de invasie in Oekraïne aangekondigd zijn activiteiten in Rusland stop te zetten. Onder hen H&M, Asos, Inditex (bekend van onder meer Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear en Bershka) en Ikea. Andere retailers houden vast aan hun activiteiten in Rusland, ondanks het groeiende aantal sancties tegen het land. Daarbij de winkelketens van de Franse familie Mulliez: Auchan, Leroy Merlin en Decathlon. Rusland is een belangrijke markt voor de groep: Auchan telt er 235 winkels, goed voor een omzet van 3,2 miljard euro, doe-het-zelfketen Leroy Merlin meer dan honderd filialen en Decathlon 60 verkooppunten. De groep verantwoordt de beslissing om de Russische winkels open te houden met het argument dat de 90.000 Russische bedienden van de ketens niets met de oorlog te maken hebben en hun job nodig hebben. 

Toch is er veel protest tegen de beslissing, in de eerste plaats in Polen, een buurland van Oekraïne. De Poolse werknemers van Auchan stellen zich vragen over de aanwezigheid van hun werkgever in Rusland. Ook bij ons is er weerstand. Op sociale media roepen sommige mensen op tot een boycot van Auchan, Leroy Merlin en Decathlon. De beslissing om in Rusland te blijven opereren, getuigt volgens hen van onaanvaardbaar opportunisme. Ook winkelketens Uniqlo en Metro hebben besloten om actief te blijven in Rusland. “We zijn niet van plan onze shopping centers te sluiten. Alle winkels van Metro opereren zoals anders”, meldt een woordvoerder, aldus persagentschap Tass. In Oekraïne, waar Russische troepen binnengevallen zijn, zijn Leroy Merlin en Decathlon vandaag niet meer actief. Ze hebben er respectievelijk 6 en 4 winkels. Auchan, dat 60 Oekraïnse winkels heeft, sloot tot dusver 2 winkels in het land.