De boerenprotesten in België gaan door. Vanochtend blokkeerden boeren de periferie van Antwerpen. Maar welke impact hebben deze blokkades op de winkeliers? We contacteerden opnieuw Aldi en Colruyt, wiens distributiecentra zondagavond en gisteren nog geblokkeerd waren.

Bij Aldi is de situatie ongewijzigd. Het distributiecentrum in Vaux-sur-Sûre, dat sinds maandagochtend geblokkeerd wordt door boeren, is nog steeds geblokkeerd. Dieter Snoeck, corporate communications manager bij Aldi België, legt uit dat deze blokkade vrachtwagens verhindert om het Aldi-depot in Vaux-sur-Sûre te verlaten, wat kan leiden tot een voorraadtekort voor bepaalde producten. Dit distributiecentrum bevoorraadt voornamelijk winkels in de provincies Luik en Luxemburg. Dieter Snoeck verzekert ons dat alle winkels van de discounter open zijn en benadrukt dat Aldi open staat voor discussie over de situatie: "De boerenactie is niet alleen tegen Aldi gericht, maar viseert een grotere problematiek. Desondanks zijn we ter plaatse om naar hun zorgen en argumenten te luisteren. Er is wel degelijk een dialoog aan de gang, die we op een constructieve manier voeren".

Aan de kant van Colruyt verzekert Hanne Poppe, persverantwoordelijke bij Colruyt Group, dat het personeel in alle distributiecentra van de groep zijn werk kan doen. Gisteravond werden de wegen rond Halle, waar het distributiecentrum Dassenveld gevestigd is, geblokkeerd door protesten. De vrachtwagens van de groep hadden te kampen met moeilijkheden bij het vervoer van goederen. Hanne Poppe zei vandaag dat de transportafdeling van de groep het grootste deel van de achterstand die de dag ervoor was opgelopen na de actie op het kruispunt voor het distributiecentrum Dassenveld, heeft kunnen wegwerken. De actie had geen gevolgen, zegt ze, en het distributiecentrum is klaar voor de leveringen van die dag. "Er zijn dus geen structurele bevoorradingsproblemen, maar wel transportstoringen: net als gisteren worden we gehinderd door de snelwegblokkades. Onze vrachtwagens staan - zoals het geval is voor de hele sector - vast in het verkeer en/of we annuleren uit voorzorg ritten", legt Hanne Poppe uit. Tot slot zegt ze dat ze de evoluties van de protesten nauw blijven opvolgen en de nodige aanpassingen doet om het ongemak tot een minimum te beperken.