De groei van de eerste industriële investeerder én grootste industriële werkgever van Wallonië stagneert: de Waalse voedingsindustrie ziet haar omzetcijfer dalen en de export vertragen. Dat blijkt uit cijfers van Fevia Wallonie.

Hoewel de Waalse voedingsindustrie blijft investeren en jobs creëert in de regio, ziet ze haar omzetcijfers dalen en de export vertragen. Volgens Fevia Wallonie is het belangrijk dat de sector competitief blijft en verder groeit. Hoe? Door continu te innoveren! “In Wallonië bieden lokale productieketens een enorm potentieel om waarde en jobs te creëren. Op voorwaarde dat ze zich richten op de toekomstige behoeften van de consumenten. Laten we, samen met onze landbouwers, volop inzetten op die productieketens en openstaan voor de wereld”, zegt Guy Paternoster, voorzitter van Fevia Wallonie. 

Guy maakt van zijn aanwezigheid op de landbouwbeurs eveneens gebruik om een sterk signaal te geven aan de toekomstige Waalse beleidsmakers: “Vergeet die taxen en zet in op waardecreatie in samenspraak met alle actoren die betrokken zijn bij het duurzaam voedingssysteem op Waals niveau!”

Voedingsindustrie blijft grootste werkgever in Wallonië

Met een werkgelegenheidsgroei van 2% in 2018, waarvan 23.000 directe jobs en 27.000 indirecte jobs, versterkt de Waalse voedingsindustrie nogmaals haar positie als grootste industriële werkgever in Wallonië. Deze evolutie is het resultaat van de investeringsgolf van de voorbije jaren en van de maatregelen die werden genomen om loonkosten te doen dalen, zoals de taxshift.

Ondanks een lichte daling in 2018 (0,1%), blijven de investeringen stabiel en op een hoog niveau. Ze vertegenwoordigen meer dan 30% van de totale industriële investeringen in Wallonië. Dat is dankzij de export, de investeringen in innovatie en het feit dat bedrijven jaarlijks talenten rekruteren. Ondanks een lichte daling van de export in 2018, stijgt de verre uitvoer, in het bijzonder naar de Verenigde Staten (+5,8%) en China (23,6%).