Tijdens de pandemie zijn er zo’n 6.700 winkels bijgekomen in ons land. Daarmee komt het totale aantal voor het eerst op meer dan 100.000. De meeste nieuwkomers zijn webshops. 

Sinds het begin van de pandemie zijn er 6.702 nieuwe kleinhandelszaken bijgekomen in ons land. Dat is een stijging met 7% in zo’n twee jaar tijd. Daarmee komt het totaal aantal winkels in ons land op 103.207, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel waarover De Standaard bericht. De groei lijkt opmerkelijk omdat veel winkels de deuren moesten sluiten tijdens de verschillende lockdowns. Het is echter minder opmerkelijk omdat het gaat om ‘detailhandel via internet’, een categorie die in twee jaar tijd de helft groter geworden is. Twee derde van de winkels die erbij kwamen, waren webshops. Daar zitten zowel postorderbedrijven als ondernemers die vanuit hun woonst online producten verkopen. Zonder die twee zou de groei maar minder dan 3% bedragen hebben, ofwel 2.268 winkels.

Winnaars en verliezers

Toch wordt ook dat cijfer nog vertekend. In de voorbije twee jaar is het aantal speciaalzaken in wijnen en sterke dranken namelijk verdubbeld, van 743 naar 1.487. Die spectaculaire stijging heeft te maken met een wijziging in de btw-wetgeving in Frankrijk, die ervoor zorgde dat veel Franse bedrijven zich in België kwamen vestigen met alleen een btw-vertegenwoordiger in ons land. De winnaars en verliezers van de pandemie zijn los daarvan al langer dan vandaag bekend. Er zijn minder kledingwinkels, meer krantenschops en tankstations dan voorheen en er verdwenen ook veel marktkramers, terwijl er apotheken, dierenvoedingswinkels, koude bakkers en tuincentra kwamen. Zoals ook al eerder vastgesteld, versnelde corona trends die al in de markt aanwezig waren.