Volvo Cars is voor de retailer Mat.se en speelgoedwinkel Lekmer een commerciële in-car bezorgdienst begonnen met PostNord. Bestelde goederen worden in de koffer van de auto gelegd zonder dat de eigenaar aanwezig hoeft te zijn: Volvo In-car Delivery werkt met een digitale sleutel.

Volgens Volvo is deze nieuwe bezorgmogelijkheid een wereldpremière. De Zweedse autoconstructeur experimenteerde echter al een paar jaar met dit systeem, aanvankelijk onder de naam Roam Delivery. Met de digitale sleutel kan de bezorger van pakketten eenmalig de autodeuren en de kofferbak openen. Voorwaarde is wel dat het een Volvo is en de wagen geschikt is voor het systeem.

Dat is gebaseerd op de reeds bestaande Volvo On Call-app, waarmee gebruikers de deuren van hun auto op afstand kunnen openen en sluiten. Die app is al beschikbaar in 20 landen. Het systeem kan dienen om goederen via het internet te bestellen en ze tijdens de kantooruren in de kofferbak te laten leveren. De twee eerste bedrijven waarmee Volvo in zee gaat, zijn de onlinesupermarkt Mat.se (die ook verse en diepvriesproducten verkoopt) en Lekmer.com (speelgoed en beby-artikelen). De logistiek wordt geleverd door PostNord. Dat postbedrijf wil zich in toenemende mate toeleggen op e-commerce.

Uitbreiding

Volvo In-car Delivery wordt voorlopig alleen aangeboden in Göteborg, de tweede grootste stad van Zweden en Volvo’s bakermat. De constructeur wil het systeem uitbreiden naar andere steden in Zweden en nadien ook naar andere landen. De constructeur wil immers akkoorden sluiten met andere webwinkels dan Mats.se. 

Volvo is blijkbaar de eerste die een dergelijke dienst commercialiseert, maar niet de enige die met deze bezorgmogelijkheid experimenteert. Zo werkt Amazon in Duitsland met DHL en Audi mee aan de ontwikkeling van een soortgelijke dienst.

Ook Cardrops, een Belgische startup, experimenteerde twee jaar geleden met het leveren van goederen in de autokoffer, maar daarvoor moest men een speciaal apparaatje in de wagen installeren.  Deze dienst kwam echter nooit van de grond.