Vlaanderen moet binnen afzienbare tijd een officieel label krijgen voor diervriendelijk vlees. Ex-Boerenbond-topman Piet Vanthemsche moet het systeem de komende maanden uitwerken. Vlees afkomstig van dieren met het label zal een stuk duurder zijn.

In Nederland bestaat het al een tijd, bij ons moet er binnenkort een label voor diervriendelijk vlees zijn, meldt Het Nieuwsblad. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) neemt Piet Vanthemsche – ex-topman van de Boerenbond en CEO van het voedselagentschap – onder de arm om een systeem voor Vlaanderen uit te dokteren. Hij moet tegen september een rapport afhebben over het Vlaams waarmerk.

Beter vlees

Het is zowel voor de consument als voor de sector een goede zaak, zegt Ben Weyts in de krant. “De sector vraagt er zelf naar. Want straks is er nog enkel Nederlands vlees in onze rekken te vinden. Ook voor de consument is het goed nieuws: producenten die rekening houden met dierenwelzijn leveren ook gewoon beter vlees af. Ik ben ervan overtuigd dat consumenten daar ook meer voor willen betalen.” En uiteraard zal het label ertoe aanzetten om dieren respectvoller te behandelen.

Zonder Gaia

Bedoeling is dat zowel de warenhuizen als de slagers mee in het systeem stappen. Dierenrechtenorganisatie Gaia is er alvast enthousiast over. “Wij kunnen dit alleen maar toejuichen”, zegt directeur Ann De Greef. “Zo'n systeem maakt een verschil voor de dieren. De consument zal de prijs ervoor betalen, maar nu zijn het de dieren die de prijs betalen”. Ben Weyts wou dat Gaia zou toezien op de mate waarin het dierenwelzijn gerespecteerd wordt, maar de organisatie bedankte daarvoor. “We gaan onze naam niet op een dier zetten.”