Wat ligt er morgen in ons bord? Op vakbeurs Tavola werpen producenten een blik op de toekomst van onze voeding. We maakten een selectie van vijf opvallende producten.

Elke twee jaar vindt in Kortrijk Xpo Tavola plaats, de vakbeurs die draait rond voeding. De nadruk ligt op innovatie, maar ook hier valt aan heersende trends niet te ontsnappen: vegan, zero alcohol drank en gezondheid. Dat bleek ook uit Gouden Tavola, de wedstrijd waarbij een deskundige jury een selectie maakt van de meest innovatieve producten. 

1. Wasabi Vodka

Wasabi Vodka, Tavola

Winnaar in de categorie retail: Wasabi Vodka van het Britse bedrijf The Wasabi Company. Een verrassende combinatie van gedistilleerde Britse graanalcohol –in één woord: wodka – die op smaak gebracht wordt met verse Engelse wasabi. De drank heeft de vurige smaak van wasabi, gecombineerd met toetsen van mosterd en radijs, en tonen van steranijs en peper. Nieuw, pittig en voor de liefhebbers van wodka en sterke drank. Weetje: wie een hele fles opdrinkt, kan vuurspuwen. 

2. Natuurlijk Vegan

Van Koolen, Tavola

“Vegan producten komen als een stormgolf op ons af”, zei juryvoorzitter Thierry Cattoir bij de prijsuitreiking van de Gouden Tavola. Eén product dat op die trend inspeelt, is een samenwerking tussen de Nederlandse firma Van Koolen en het Belgische voedingsbedrijf Deliva. Het is geen klassieke vleesvervanger zoals er intussen al heel wat op de markt zijn, maar producten gebaseerd op zwammen. Het assortiment is gemaakt van eigen geteelde groenten van de familie Koolen uit Nederland.

3. Sea Arch

Sea Arch, Tavola

Nog een trend waar de jury van de Gouden Tavola niet om heen kon: alcoholvrije alternatieven voor gin, wijn en sterke dranken. In de categorie Delicatessen ging de hoofdvogel naar Sea Arch, een alcoholvrij alternatief voor gin. De kruiden – of botanicals – zorgen voor de pittige smaak van gin, maar dan zonder alcohol. Zowel de uitstraling als de smaakmakers zorgen voor een unieke smaak die klassieke ginliefhebbers moet kunnen bekoren. Een product van Bleuzé Interfood, een Belgisch bedrijf dat zich specialiseert in fijnproeversproducten.  

4. Be Cuisine vegan chocomousse

Nanuk, Tavola

Het Belgische bedrijf Nanuk is gespecialiseerd in de productie van gebakken vleesproducten, aperitiefhapjes, ready-to-serve maaltijden en desserts. Hun Be Cuisine vegan chocomousse is er één zonder lactose, gluten, cholesterol en bevat geen allergenen, behalve soja. Volgens het bedrijf gaat het om een innovatie in het produceren van vegan chocolademousse op industriële schaal. Winnaar in de categorie foodservice.

5. Groentepaté van Atelier Du Jardin

 

Atelier du Jardin, Tavola

De Beauvoorder is een bekende naam als het over patés gaat. De producent komt nu op de proppen met een gamma plantaardige patés onder de naam Atelier du Jardin. De patés zijn grof van structuur, maar smeuïg genoeg om te smeren. Het gamma richt ze op de groeiende groep flexitariërs die meer variatie wil op hun brood of sandwich. Verkrijgbaar in vier variaties: ten eerste een mix van spinazie, erwt en munt, ten twee paprika, zongedroogde tomaat en feta, ten derde rode biet, appel en rozijn en tenslotte mango, pompoen en curry. Zonder toegevoegde suikers, kunstmatige kleurstoffen of smaakversterkers.