vidaXL, een snel groeiende Europese e-commerce speler, gaat in Venlo een mega distributiecentrum bouwen. Het wordt met 100.000 m² naar eigen zeggen het grootste van Nederland. Van daaruit zal heel Europa beleverd worden.

vidaXL is een online verkoper van vooral ‘huis en tuin’, hobby en recreatie-artikelen, en biedt tevens sinds enkele weken een marktplaats met logistieke diensten aan. Het Nederlandse bedrijf heeft webshops in 29 landen, waaronder België.

Het bedrijf wil snel groeien, onder andere door fors in te zetten op ‘crossborder’ e-commerce, maar ook op een uitbreiding van het assortiment naar consumentenelektronika en modeaertikelen. Het is in deze context dat de bouw is gestart van een distributiecentrum van 100.000 m2, dubbel zo veel als zijn huidige installatie. Naar verwachting is het gebouw tegen het einde van 2017 klaar.

Of deze de 100.000 m² onmiddellijk in gebruik neemt of in fases is niet geweten. In ieder geval biedt de site nog uitbreidingsmogelijkheden. vidaXL heeft nu al plannen om over een paar jaar verder uit te breiden.

70% in het buitenland

Ook derde partijen die klant zijn van de marktplaats zullen gebruik mogen maken van het distributiecentrum. In het DC zullen dagelijks ruim 60.000 bestellingen worden verwerkt en verstuurd naar de verschillende Europese landen.

vidaXL, geboren in 2008, is naar eigen zeggen één van Europa’s snelst groeiende internationale online retailers. De omzet in 2016 bedroeg 175 miljoen euro. De buitenlandse markt is inmiddels goed voor ruim 70% daarvan. Naast 27 Europese landen is de onderneming ook actief in Australië (sinds 2013) en de VS (sinds kort). In die twee landen werden een eigen DC en logistiek netwerk opgezet.

Venlo ontpopt zich steeds meer tot de logistieke hotspot van Nederland voor e-commerce fulfilment centra, en meer bepaald voor pan-Europese crossborder webhandel.