Hortense de Castries, de kleindochter van een Franse walnotenproducent, richtte in 2021 nOk op, het eerste Belgisch-Franse walnotenmerk dat wordt verdeeld in biowinkels, delicatessenzaken en door ambachtslui uit de sector.  

Walnoten zijn altijd al populair geweest in België, maar de pitten komen meestal van ver, voornamelijk uit de Verenigde Staten, Chili en China. Sedert een vijftal jaar is er een lokale Belgische industrie ontstaan onder impuls van Eric Loise, die ongeveer 20 hectare biologische walnotenbomen heeft geplant in de buurt van Gembloux. De Française Hortense de Castries heeft zich onlangs aangesloten bij zijn avontuur, door in 2021 het merk nOk op te richten: “Ik ben al vertrouwd met de wereld van de walnotenindustrie sinds ik een klein meisje was, meer bepaald omdat ik uit een Franse producentenfamilie kom”, vertelt de Castries, die sinds een aantal jaar in Brussel woont. “In de jaren zeventig kwam mijn grootvader op het bijzondere idee om 20 hectare walnotenbomen te planten in de Maine-et-Loire (een departement in de Loirestreek), hoewel er daar tot dan toe geen walnoten werden geteeld. Nadat ik de fakkel al had overgenomen in Frankrijk verhuisde ik naar Brussel. Ik ontmoette er Eric Loise, de pionier van de walnotenkweek in België, en samen creëerden we het merk nOk, dat nu het enige Belgische walnotenmerk is en bovendien biologisch.” Het merk nOk verkoopt niet alleen hele noten maar ook verwerkte, met een assortiment van maar liefst vier verschillende soorten gezouten walnootpitten voor het aperitief (walnootpitten met curry en komijn, rozemarijn en fleur de sel) en sinds kort ook een assortiment walnoten met een chocoladelaagje.

“We staan open voor nieuwe mogelijkheden, als ze een eerlijke prijs garanderen”