De vakbonden zijn opgestapt bij de ondernemingsraad die vanmorgen plaats vond bij Delhaize. De directie wijkt geen duimbreed af van zijn plan om alle winkels te verzelfstandigen.

De ondernemingsraad die bij Delhaize plaats vond naar aanleiding van de geplande verzelfstandiging van alle winkels was kort en rumoerig. Na amper een kwartier stapten de vakbonden op, toen bleek dat de directie niet van zins om toegevingen te doen. Buiten wachten enkele honderden boze medewerkers van Delhaize hen op. “We zitten in een heel moeilijke situatie. Er is weinig of geen manoeuvreerruimte. Wij hadden gehoopt dat de directie met een alternatief zou kunnen komen. Daar is duidelijk geen sprake van”, zegt Koen De Punder van ACV Puls. “Een verrassing is het voor mij niet”, zegt Jan De Weghe (BBTK). “Het is logisch dat de directie niet wil afwijken van zijn plan. Toch hopen we dat er nog altijd onderhandelingsruimte is.” De sfeer op de ondernemingsraad was volgens De Weghe af en toe grimmig. “Veel werknemers zijn woedend. Er werd geroepen en geduwd, de directie kreeg verwijten toegeschreeuwd. We hebben hen duidelijk gemaakt dat we nooit zullen accepteren dat alle winkels verzelfstandigd zullen worden.”

Het is onduidelijk of er de komende dagen nog (zware) acties zullen gevoerd worden, zoals de voorbije week. “De emoties laaien nu hoog op, maar hoe lang blijft dat duren? De woede en verdriet zijn groot, maar de mensen moeten ook aan hun portemonnee denken”, zegt Koen De Punder. “Toch verwacht ik dat er nog meer acties zullen komen. Ik heb al van verschillende mensen het bericht gekregen dat hun winkel opnieuw dicht gaat.” Jan De Weghe: “Ik hoop dat er zo weinig mogelijk winkels dicht blijven. Veel mensen hebben al een week geen inkomen, dat is moeilijk houdbaar. Of er nog acties komen, weet ik niet. We komen vanavond met de vakbonden bijeen om een standpunt te bepalen. We zijn in elk geval ontgoocheld dat CEO Xavier Piesvaux niet aanwezig was en zich niet eens liet excuseren. Dat is een gebrek aan respect.”