De vakbonden zijn een petitie begonnen om de beslissing van Delhaize terug te draaien. Morgen zitten de vertegenwoordigers van het personeel en directie voor het eerst samen.

De vakbonden voeren strijd tegen het plan om de 128 geïntegreerde winkels van Delhaize te verzelfstandigen. Ze lanceerden in naam van het personeel een petitie die klanten van Delhaize en sympathisanten kunnen ondertekenen, die gericht is aan de regering en de directie van Delhaize. De vakbonden vrezen vooral dat de arbeidsvoorwaarden bij zelfstandige uitbaters minder gunstig zijn. “Wij medewerkers vragen u een stap terug te doen in het belang van uw personeel en voor klanten om uw winkels geïntegreerd te houden en dat wij medewerkers al onze rechten en werkuren, anciënniteiten, onze maaltijdcheques, ons salaris en onze 13e behouden maand. We hebben uw klanten gevraagd of ze akkoord gaan met het ondertekenen van deze petitie, we sturen een kopie naar de leden van de regering in afwachting van een reactie van u. Wij sturen u onze oprechte groeten aan al het personeel”, zo staat te lezen bij de petitie.

Door de onrust die de bekendmaking van het plan veroorzaakte, bleven dit weekend 113 van de eigen supermarkten dicht, 15 openden wel de deuren. Dinsdagochtend zitten vakbonden en directie voor het eerst opnieuw samen, in het distributiecentrum van Delhaize in Zellik. De vakbonden roepen het personeel op om naar de bijeenkomst te komen, naar verwachting zullen er tussen 500 en 1.000 mensen op die oproep ingaan. De vakbonden vragen dat, als Delhaize de winkels toch wil verzelfstandigen, er een nieuw plan op tafel komt. “We moeten niet naïef zijn: de directie van Delhaize is bij deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan en zal niet geneigd zijn om op zijn stappen terug te keren. Toch willen van elke kleine kans die er is, gebruik maken”, zegt Frank Convents. “Los van de situatie bij Delhaize hopen we dat dit geen signaal is voor concurrenten om een soortgelijke ingreep te doen. We hopen dat we het verval naar beneden in de sector kunnen stabiliseren.”