De vakbonden maken zich zorgen over de heropening van de winkels. “De consumenten zijn veel lakser geworden en de mondmaskers geven een vals gevoel van veiligheid.”

Veel medewerkers die volgende week maandag terug aan de slag gaan, voelen zich niet op hun gemak, zegt Delphine Latawiec van de vakbond CNE. “Ze moeten mensen begeleiden en zorgen dat de maatregelen gerespecteerd worden, maar velen zijn bang voor agressieve klanten of klanten die zich niet aan de regels houden. We zien nu al dat er in de supermarkten veel minder discipline is dan in het begin. Daarbij komt dat non-foodwinkels vaak veel kleiner zijn, waardoor mensen noodgedwongen op een kleinere oppervlakte zijn met het personeel.”

Een bijkomend gegeven is dat de meeste winkels met een beperkt aantal medewerkers zal herstarten. Dat verhoogt de druk. Veel winkels kiezen voor een combinatie van tijdelijke werkloosheid en werk. De vakbonden wijzen er ook op dat de huidige maatregelen veel mensen een veilig gevoel geven, wat niet altijd terecht is. “Het is niet omdat je een mondmasker draagt, dat je de andere maatregelen niet meer moet volgen. We hopen dat de consumenten heel goed beseffen. Veel werknemers willen opnieuw gaan werken, maar wel op een manier die hen niet in gevaar brengt.”